Prishopp på pass

Skal du skifte pass lønner det seg å kvitte seg med det gamle før januar er over. 1. februar stiger passprisen med 131 kroner fra i fjorårets priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i forbindelse med innføringen av den nye passloven 1. februar at prisene stiger. I fjor kostet et pass for voksne 360 kroner. Fra februar koster det 491 kroner, en økning på tilsammen 36 prosent fra i fjor. Prisene i år stiger i to trinn. Den første prisstigningen fant sted 2. januar, da passprisen steg 33 kroner for voksne. I februar øker prisen ytterligere 98 kroner. For barn og ungdom steg prisen med 13 kroner fra årets begynnelse.

45 millioner mer

Hvert år utstedes nærmere 450 000 nye pass her i landet. Som en følge av de nye prisene, regner Staten regner med å øke sine årlige inntekter med nærmere 45 millioner kroner. En av årsakene til prisøkningen er at Norge innfører maskinlesbare pass. Kostnadene for denne innføringen øker, og for at passutstedelsene her i landet skal være selvfinaniserende, øker passprisen. Myndighetene tar sikte på at innføringen av de maskinlesbare passene vil være gjennomført i løpet av en to-tre års periode.

Forskjellig gyldighet

Et pass er gyldig i 10 år dersom du er over 16 år gammel. For barn under fem år er pass gyldig i to år. Gyldigheten for pass til barn mellom fem og 10 år er tre år. For ungdom mellom 10 og opp til 16 år er gyldigheten fem år.

Det tar 12 dager å utstede et nytt pass fra du har bestilt det. Du må ha med deg to passbilder til politiet, og gyldig legitimasjon, slik som bankkort, førerkort eller dåpsattest. Ditt gamle pass er ikke gyldig som legitimasjon, men du må huske å ta det med til politiet.

Du kan be om å få ditt gamle pass tilbake, som et minne over de stedene du har reist. Gjør du ikke det, blir det inndratt og ødelagt.

KJEKT Å HA: Skal du ha nytt pass, bør du forte deg. 1. februar stiger prisen.Foto: OLIVER ORSKAUG