- Priskatastrofe med Listhaug

Arbeiderpartiets parlamentariske leder sender en saftig bredside i retning Sylvi Listhaug. Samtid vedgår Rigmor Aasrud at de trange tidene vil medføre at løfter fra regjeringsplattformen må sløyfes.

SINNA PÅ SYLVI: Rigmor Aasrud sier Sylvi Listhaug vil sørge for at renta fyker til værs, folk får dårligere råd, og norsk økonomi vil gå ad undas. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SINNA PÅ SYLVI: Rigmor Aasrud sier Sylvi Listhaug vil sørge for at renta fyker til værs, folk får dårligere råd, og norsk økonomi vil gå ad undas. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Nylig gikk Frp-leder Sylvi Listhaug ut i Dagbladet med ei lang liste med punkter hvor hun mener regjeringen skuffer.

Parlamentarisk leder i Ap, Rigmor Aasrud, fnyser av kritikken fra Listhaug.

- Kritikken er veldig urimelig. Denne regjeringen har taklet kriser som ingen kunne være forberedt på. Listhaugs svar på alt er å bruke mer penger, uten å tenke på hva det vil gjøre med renta, sier Aasrud til Dagbladet.

- Vi forsøker jo også bøte på problemene regjeringen til Listhaug skapte. Sylvi Listhaug og Høyre-regjeringen forberedte ikke Norge på framtida, legger hun til.

Listhaugs prishopp

Den tidligere statsråden kan sitt om styringsrenter, samfunnsøkonomi, og de store linjene.

Den kunnskapen mener Aasrud det er tydelig at Listhaug ikke besitter.

- Går renta opp, som den vil hvis Listhaug får viljen sin, vil vanlige folk måtte betale tusenvis ekstra på boliglånet sitt. Det vil kunne få enorme konsekvenser. Denne regjeringen er opptatt av trygg styring. Vi kan ikke drive å eksperimentere med folks privatøkonomi, sier Aasrud.

Listhaug fortalte Dagbladet at «økonomene i Finansdepartementet vil alltid spare penger», uansett. Aasrud mener dette vitner om en manglende respekt for fagfolkenes vurdering av norsk økonomi.

- Renta i været med Sylvi

Aasrud sikter særlig til Frp-lederens krav om økt oljepengebruk, lavere avgifter og reduserte skatter.

- Det er vanskelig å finne økonomer som ikke tror at økt pengebruk ikke vil få renta til å skyte i været, sier Aasrud tørt.

- Prisene går opp, bør ikke regjeringen hjelpe folk flest nå, slik Listhaug vil?

- Jeg forstår at dette er vanskelige tider, og at folk synes det er krevende med priser som øker. Men prisøkningene vi ser nå vil være brøkdel av det vi får dersom Listhaug får bestemme, sier Aasrud.

Omfordeling

Som parlamentarisk leder blir det Aasruds oppgave å finne en enighet i et statsbudsjett for 2023 som ventelig blir preget av kutt.

- Vi kommer til å fortsette arbeidet med et mer omfordelende skattesystem. De som har minst må fortsatt prioriteres, forsikrer hun.

Før valget lanserte Jonas Gahr Støre et såkalt skatteløfte. Lovnaden var at det samlede skatte- og avgiftsnivået for folks inntekter ikke skal gå opp. Altså at om én skatt eller avgift går opp, skal en annen ned.

Bekrefter kutt fra plattformen

SV ber regjeringen skrote dette løftet, som følge av krisa.

- Skatteløftet består, Aasrud?

- Ja, svarer hun.

- Det må bli kutt et eller annet sted, da?

- Vi kommer til å utsette, eller droppe på lang sikt, enkelte av løftene fra Hurdal. Det er klart at en del av de gode forslagene fra Hurdal ikke kan bli gjennomført dette år. Men jeg tror folk skjønner at dette ikke er tida for nye store tiltak på statsbudsjettet. Dessuten har vi jo flere år på oss. Det er en regjeringserklæring for fire år, sier hun.

Aasruds liste

Frp-leder Sylvi Listhaug kom til Dagbladet med ei lang liste med punkter over hvor hun mente regjeringens politikk var feilslått.

Dagbladet ga Rigmor Aasrud samme muligheten:

- Kom igjen, nå er det din tur, Rigmor!

Ap-toppen viser til en liste på seks punkter.

- Frp satt i regjering for kort tid siden og gjorde ingenting for å øke kraftproduksjon i Norge, prosjekter for fornybar energi tørket ut. Nå står vi i en svært krevende strømsituasjon, og er dårlig rusta fordi Frp ikke gjorde jobben sin, sier Aasrud, som sitt første punkt på lista.

- Frp satt stille

Punkt nummer to dreier seg om fastlegekrisen. 150 000 nordmenn er i dag uten fastlege.

- Frp satt stille og så på at fastlegekrisen utviklet og forverret seg, uten å gjøre noe for å løse det, sier Aasrud, og beveger seg videre til punkt tre på lista:

- Fremskrittspartiet har sørget for at sykehusene tappes for flere titalls millioner kroner som går i lomma på private helsetjenester i stedet for våre offentlige sykehus, sier hun.

- Slå bein

Punkt fire på Aasruds liste er kuttene i fagforeningsfradraget som Frp ønsker seg.

- Det er å slå bein under det organiserte arbeidslivet som gir folk trygghet i arbeid, sier Aasrud.

De to siste punktene på lista hennes handler om såkalt usosiale kutt.

- Frp fjerna pengene fra syke og skadde gjennom det såkalte Karensåret som gjorde at tusenvis av mennesker ble stående helt uten inntekt og mistet oppfølgingen og hjelpen de trengte. Og, som et siste punkt, Frp kuttet også i støtten til barn som er avhengige av briller. Det er definisjonen på usosial politikk, sier Rigmor Aasrud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer