Kolbjørn Giskeødegård mener det har oppstått panikk i kontraktsmarkedet for laks. Foto: Finansavisen.
Kolbjørn Giskeødegård mener det har oppstått panikk i kontraktsmarkedet for laks. Foto: Finansavisen.Vis mer

Priskrig på laks

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård forteller om panikk blant kjøperne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kontrakter på laks kan fort bli dyrere enn spotprisen i 2017, tror Kolbjørn Giskeødegård, sjømat-analytiker i Nordea Markets.

I januar er kontraktsprisen på 75 kroner, mens den faller til 74 kroner i februar og mars, skriver Finansavisen torsdag. Dette kommer etter et år hvor lakseprisen i snitt er over 61 kroner, og hvor lakseaksjene har opplevd en spinnvill utvikling på Oslo Børs.

Behold fatningen

Ifølge Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets er det likevel grunn til å beholde noe av fatningen. Han mener forward-prisen ikke er et signal på hvor spotprisen vil være i første kvartal.

- For de to siste månedene i 2016 har FishPool ligget for høyt. Min tolkning av at Fish Pool- kontraktene har steget så enormt i oktober og november er på grunn av panikk ute blant kjøperne, sier Giskeødegård til Finansavisen.

Nordea Markets forventer laksepriser på 60-tallet i første kvartal, i området 63 til 67 kroner. Det er mellom 8,5 og 15 prosent høyere enn samme periode i 2016, slår Finansavisen fast. Og det er mellom 50 og 60 prosent høyere enn første kvartal i 2015.

90 milliarder kroner

Ved utgangen av november hadde den norske sjømatnæringen eksportert sjømat for 83,2 milliarder kroner, og det ventes at eksporten for hele 2016 vil passere 90 milliarder kroner.

- 2016 blir nok et rekordår for den norske sjømateksporten, sier kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Andre økonominyheter:
Pengemaskin: Gikk fra 0 til 186 millioner på tre år
Gjøvik-mann har bygget én milliard på Gran Canaria