Prislapp: 280 milliarder

Så langt er prislappen på regjeringens coronatiltak kommet opp i 280 milliarder kroner. Aktiviteten i norsk økonomi stuper.

FREDAG 20. MARS: Rentekutt og høy arbeidsledighet som følge av coronakrisen. Foto: NTB Scanpix / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk økonomi har både bremsene og håndbrekket på i møtet med coronaviruset. Derfor kommer regjeringen i dag med nok en omfattende pakke for å redde arbeidsplasser og verdier.

De økonomiske tiltakene som nå iverksettes vil bedre likviditeten i norske bedrifter og husholdninger med om lag 280 milliarder kroner, skriver finansdepartementet i en pressemelding.

Så langt er budsjettbalansen svekket med 111 milliarder kroner som følge av krisen, skriver finansdepartementet.

50 milliarder til bankene

Overfor DN utdyper Sanner at dette er hvis man inkluderer utsatt skatt og avgift og lånegarantiene.

Til sammenligning er den totale verdiskapningen i fastlandsbedriftene rundt 600 milliarder kroner i kvartalet - i en normal norsk økonomi.

- Vi vil gjøre det som trengs for å sikre norsk økonomi og bistå norske bedrifter - både store og små virksomheter. Disse ordningene vil være til hjelp for næringslivet og de mange små og mellomstore bedriftene som nå står i en svært krevende situasjon. Målet er å få så mange som mulig gjennom krisen, og at de som har en jobb fortsatt vil ha den når krisen er over, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Det dyreste tiltaket er regjeringens forslag om å etablere en statsgaranti på 90 prosent for nye lån i markedet for små og mellomstore bedrifter som er rammet av virusutbruddet. Store selskaper skal ivaretas gjennom Statens obligasjonsfond.

50 milliarder settes av til små og mellomstore bedrifter, mens 50 milliarder settes av til de store selskapene gjennom Statens obligasjonsfond.

Samlet vil tiltakene mot bankene ha en ramme på 100 milliarder kroner, som skal bidra til likviditet og trygge arbeidsplasser.

NYE RETNINGSLINJER: FHI endrer nå på hvem som får teste seg for coronaviruset. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Kutter matmomsen

Regjeringen oppsummerer tiltakene overfor små og mellomstore bedrifter i tre punkter:

  • Ordningen gjelder for lån inntil 50 millioner kroner per bedrift og med maksimalt 3 års løpetid. Den gjelder kun nye lån som blir innvilget etter at lovforslaget har trådt i kraft og frem til 1. juni 2020.
  • Staten garanterer for 90 prosent av lånene under ordningen. Tap skal fordeles forholdsmessig der staten og banken tar henholdsvis 90 og 10 prosent.
  • Lån som allerede er innvilget, kan ikke overføres til ordningen.
  • Ordningen skal bidra til at bedrifter som har likviditetsmangel som følge av virusutbruddet, kan få banklån. Ordningen reguleres i en ny lov, og nærmere bestemmelser om hvilke lån som vil komme inn under ordningen vil bli spesifisert i forskrift.

I tillegg til dette foreslår regjeringen å kutte i den lave momssatsen fra tolv til åtte prosent, for å hjelpe transportnæring, overnattingstilbud og kulturliv.

Forventer rause banker

Regjeringens krisetiltak oversendes nå Stortinget, som skal gjøre vedtaket i løpet av lørdag formiddag.

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski oppfordrer nå bankene til å være på tilbudssiden overfor kundene sine.

- Jeg forventer at bankene i denne situasjonen vil være rause med å gi avdragsfrihet på lån, til de som sliter med å betale lånet sitt, det sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet, som også trekker fram inkassoselskapene.

- Alle må med på dugnaden vi nå står i, også banker og inkassoselskap, og jeg forventer at regjeringen tar grep som pålegger disse bransjene å bidra, sier Kaski.

Dagbladet oppdaterer saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer