Prislapp for «krafttak»: 10 millioner

AUF-leder Astrid Hoem og Senterungdommens leder Torleik Svelle lanserte den nye regjeringens krafttak for psykisk helse blant barn og unge. Det eneste konkrete forslaget har en prislapp på 10 millioner.

- KRAFTTAK: AUF-leder Astrid Hoem sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre i Hurdal fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- KRAFTTAK: AUF-leder Astrid Hoem sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre i Hurdal fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

HURDAL/OSLO (Dagbladet): - Vi har sikret et tydelig krafttak for psykisk helse for unge i regjeringsplattformen, sa AUF-leder Astrid Hoem tydelig fornøyd.

- Jeg er utrolig glad for at ungdommen er blitt lyttet til, istemte leder Torleik Svelle i Senterungdommen.

De to ungdomspartitoppene kom til Hurdal torsdag kveld. De har fått sitt eget gjennomslag i regjeringsplattformen, kunne de stolt fortelle da de møtte pressen fredag:

  • Skolehelsetjenesten skal styrkes gjennom en konkret opptrappingsplan. Det skal også bevilges penger til lavterskeltilbud i kommunene slik at man kan få hjelp uten henvisning.
  • En digital tjeneste for ungdommer bemannet med helsepersonell skal opprettes. Målet er at tjenesten skal nå unge på alle plattformer.
  • Gratis psykisk helsehjelp for unge under 25 år.
  • Få ned ventetida for psykisk helsehjelp.

Fjerne egenandelene: 10 mill.

Av de fire punktene er det bare fjerning av egenandelene for unge under 25 år som har en kjent prislapp. Det er foreløpig uvisst hva etableringen av en digital tjeneste og lavterskeltilbud vil innebære av omfang og kostnader.

Arbeiderpartiet spurte i fjor høst regjeringen hva fjerningen av egenandelene ville koste i kroner og øre.

Svaret fra Helse- og omsorgsdepartementet var at prislappen var 10 millioner kroner.

AUF-Hoem: - Penger på bordet

AUF-leder Hoem skriver i en tekstmelding til Dagbladet at punktene både er konkrete og vil bety et realt løft.

- Når det så tydelig sier at det skal bli gratis opp til 25, så regner jeg selvfølgelig med at det følges opp i budsjettet, skriver Hoem til Dagbladet.

Hoem avviser at krafttaket er puslete.

- Opptrappingsplan for skolehelsetjenesten vil bety penger på bordet. I tillegg sier man tydelig at man ikke skal bygge ned døgnplassene som betyr mye for mange, skriver Hoem.

Hun trekker fram at det skal mer penger til lavterskeltilbudene, og at det skal være mulig å få hjelp uten henvisning.

- Mange har også savnet et lavterskeltilbud på nett etter at Klara klok ble lagt ned.

Kjerkol: Kvalitet først

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol fortalte i et stort intervju med Dagbladeti sommer hva Ap kommer til å prioritere i regjering.

- Vi må ha en forpliktende kvalitetsreform. Det har utviklet seg til at «alle skal få litt helsehjelp», men det hjelper ikke ei ung jente i Nord-Trøndelag hvis hun for eksempel får en alvorlig touretteslidelse og så har ikke hennes lokale DPS kompetanse. Da må hun dit mer spesialisert behandling finnes samtidig som vi ivaretar et godt breddetilbud. Vi må sikre kvaliteten i behandlingen, sa Kjerkol, og fortsatte:

- Men det aller første vi kommer til å gjøre er å finansiere helsetjenesten bedre.

Kjerkol er favoritt til å bli helseminister og trakk fram følgende hun ønsker å prioritere:

Berging av fastlegeordningen, lavterskel psykisk helsetilbud i alle kommuner, mer spesialisert behandling for dem som har alvorlig sykdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer