Prisnedgang på alle boligtyper i september

Boligprisene ned med 1,4.

Nybygde leiligheter på Etterstad i Oslo.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Nybygde leiligheter på Etterstad i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens boligprisene steg i august, går de nå ned:

Boligprisene for september er 1,4 prosent lavere enn august, viser boligprisstatistikken for september.

- Vi har nå en trend med svakere 12 måneders veksttakt enn vi har sett de senere årene, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Eff mener det er at prisnedgangen på boliger vil fortsette ut året.

- Vi mener det er mer sannsynlig nå at vi ser en liten prisnedgang ut året, som så kommer til å stabiliere seg på nyåret, sier Vammervold Dreyer til Dagbladet.

Rekordstor omsetning Dreyer forteller videre at det er prisnedgang på alle boligtyper. Eneboliger har gått ned 1,4 prosent, delte boliger med 1,2 prosent, og leiligheter ned 1,2 prosent fra august.

- Prisnedgangen er litt større enn forventet, sier han.

- Lyspunktet er at vi har hatt rekordstor omsetning i september.

Antallet solgte enheter er omtrent på samme nivå som 2012 og 2011, som begge var rekordår, forteller Dreyer.

- Du kan si at vi har et selektivt marked.

- Et boligmarked med en lavere prisvekst har vært en uttalt politisk målsetting, og er et direkte resultat av politiske grep som økt krav til egenkapital hos boligkjøperne og økte kapitalkrav til bankene. Mye tyder på at disse tiltakene nå begynner å virke, mener han.

Han sier videre at prisnedgangen også skyldes at prisene har nådd et høyt nivå hvor husholdningene har påtatt seg høy gjeld. I tillegg tilbudet av boliger vært høyt.
- Ikke forvent budkrig I september tok det i snitt 30 dager å få solgt en bolig, noe som er en nedgang på én dag siden august.

Dreyer mener boligselgerne nå ikke må forvente budkrig når de skal selge, men heller være opptatt av å finne den ene kjøperen.

- I større grad enn på lenge er det nå kjøpers marked, mener han.

Selv om boligprisene har gått ned i september, er de totalt i år 5,7 høyere enn gjennomsnittet fra i fjor.

- Vi er inne i en korreksjonsfase som startet ved inngangen til inneværende år. Prisveksten for i år kommer trolig til å blli på rundt 4,5- 5 prosent. De siste årene har vi ligget høyere og blitt vant til dette. Det vi opplever er uvant, men ikke overraskende, sier Leif J. Langen.

- De fire siste årene har vi hatt en relativt flat boligprisutvikling i septembermåned. Våre prognoser tilsier at årets prisvekst allerede er tatt ut, og vi forventer flat eller svakt fallende prisutvikling utover høsten, sa Dreyer i en pressemelding i forkant av presentasjonen av den nye statistikken.

- I tillegg har det vært mye medieomtale om forventninger til et svakere boligmarked i tiden fremover. Septembertallene vil gi oss en indikasjon på om dette har gitt en effekt i markedet.

NYE TALL: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) presenterte den nye boligprisstatistikken for september. Bildet er fra tidligere i år.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYE TALL: Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) presenterte den nye boligprisstatistikken for september. Bildet er fra tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer