- Prisoppgangen på boliger kan bli altfor sterk

Boligbyggingen er så lav at det kan bli et kjempeproblem, tror adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentene Forening.

ØKONOMI: Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening tror den lave boligbyggingen kan bli et kjempeproblem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØKONOMI: Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening tror den lave boligbyggingen kan bli et kjempeproblem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Salget av leiligheter økte med 34 prosent i august sammenlignet med samme måned i fjor.

Til tross for dette ligger boligsalget hittil i år 15 prosent bak samme periode i fjor, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Bygger for lite - Det kan se ut som om salget er på vei opp, men vi er fortsatt bekymret for igangsettingen, sier adm. dir. Per Jæger, i Boligprodusentenes Forening.

Nedgangen i igangsettingen hittil i år er på 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Med dagens boligbygging vil det bli igangsette bygging av 25.200 nye boliger i år. Det er det laveste tallet på nesten fire år, mens Jæger mener at behovet er 37.000 nye boliger hvert år.

Det er nedgang både i salg og igangsetting i de fleste fylker, men verst er det i Oslo og Akershus. I Oslo bygges det i år i overkant av 2.000 boliger og i Akershus bygges det 3.000 boliger.

Ifølge Jæger gir det et underskudd i forhold til behovet på nesten 4.000 boliger i Oslo og i underkant av 2.000 boliger i Akershus bare i år.

- Fortsettes det å bygge så lite boliger i Oslo kommer det til å bli et kjempeproblem. Da er jeg helt sikker på at prisoppgangen blir altfor sterk, sier Jæger til Hegnar.no

På vei inn i regjeringskvartalet legger han til at det nå haster med å utrede en robust forsikringsordning som vil redusere kapitalkravet samtidig som den gir en bedre beskyttelse for forbrukeren.

- Flere og flere bedrifter melder blant annet om at de strenge kapitalkravene til boligbyggere fører til at det bygges mye færre boliger enn det bransjen har kapasitet til, sier han.

15 prosent bak fjoråret Boligsalget i august ligger 19 prosent over samme måned i fjor. Leiligheter har størst salgsøkning med 34 prosent, mens for småhus og eneboliger øket salget med henholdsvis 20 og 1 prosent.

Akkumulert ligger boligsalget hittil i år likevel 15 prosent bak samme periode i fjor. Igangsettingen i august måned ligger 10 prosent bak august 2013.

Nedgangen i igangsetting av leiligheter er på 25 prosent, sammenlignet med i fjor. For småhus og eneboliger er nedgangen på henholdsvis 15- og 9 prosent.

Flere nyheter Kina på frierføtter med 100 milliarder dollar i kofferten
Dagens sjokkmelding: Taper 14 milliarder
Fredriksen-selskap vil hente penger