Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisras på polet

Norske polpriser vil bli presset nedover av EU. Om få år vil valget stå mellom å beholde Vinmonopolet eller å senke avgiftene dramatisk. Når Sverige må godta EU-borgeres rett til å ta med seg kjempekvoter alkohol over landegrensene, vil presset flyttes mot Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De høye norske alkoholavgiftene er prisgitt hvor lenge Sverige får ha unntak fra EUs regler om hvor store alkoholkvoter innbyggerne får ta med seg fra andre EU-land. Når det fjernes, kan svensker ta med seg ubegrensede mengder billig EU-alkohol inn i landet. Da tvinges svenske alkoholpriser ned til EU-nivå.

Svenske-press

Som en følge av dette vil det oppstå et enormt politisk press mot det norske avgiftsnivået for å motvirke smugling og eksplosjon i grensehandelen.

Sveriges unntak skal opp til ny vurdering i EU-kommisjonen 1. juli neste år, opplyser økonom Anneli Josefsson i det svenske Finansdepartementet.
Finland og Danmark har fått tilsvarende unntak fram til 2004.
- Svenskene må harmonisere sine avgifter ned mot et europeisk nivå, sier administrerende direktør i et av Norges største vin- og brennevinsagentur Gunnar Amundsen A/S, Ivar Amundsen.

- Hvis ikke kommer salget av vin og brennevin til å stoppe opp. Hele Sverige vil heller dra til utlandet for å handle, og da knekker Systembolaget sammen, sier Amundsen til Dagbladet.
Da Sverige ble EU-medlem i 1994, forhandlet man fram en tidsavgrenset unntaksordning for de kvoteordninger som gjelder for hvor mye sprit og vin EU-borgere kan ta med seg avgiftsfritt over grensen mellom EU-land. Svenskene må i dag nøye seg med en kvote som er ubetydelig større enn den nordmenn har lov å føre inn avgiftsfritt: En liter sprit, fem liter vin, 15 liter øl og 300 sigaretter.

EU-kvotene er så romslige at de knapt kan kalles kvoter: 110 liter øl, 90 liter vin, 20 liter hetvin og 10 liter brennevin. Og det er ikke snakk om noen årskvote. Bil og båt kan fylles opp så ofte man lyster. I praksis finnes det ingen begrensninger.

Står støtt

Ekspedisjonsjef Knut Brofoss i Sosial- og helsedepartementet mener det er for tidlig å spå noe som helst om følgene av en eventuell svensk avgiftsnedgang. Han er likevel enig med Ivar Amundsen om at lavere svenske alko-avgifter kan få betydning for vårt eget prisnivå. - Men ikke for Vinmonopolet; det tror Brofoss vil stå støtt i lang tid framover.

- Polet er bare en omsetningskanal, og er ikke direkte avhengig av avgiftsnivået. Spørsmålet blir i så fall om det er mulig for Norge å opprettholde samme avgiftsnivå dersom svenskene får øl- og vinpriser lik det en har ellers i Europa, sier Brofoss.

<B>PRISPRESS: </B>Myndighetene blir nødt til å senke avgiftene på Polets varer, sier Ivar Amundsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media