Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisrekord for norsk mynt

En Gimsøydaler fra 1546 ble i helgen solgt for nesten 1,2 millioner kroner.

DYR: Gimsøydaleren.
DYR: Gimsøydaleren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ett eksemplar av Norges eldste sølvdaler, en Gimsøydaler fra 1546, ble i helgen solgt for nesten 1,2 millioner kroner på en auksjon i Oslo.


En anonym norsk samler sikret seg mynten for 1.180.000 kroner på Oslo Mynthandels auksjon lørdag. Dette er andre gang en norsk mynt blir solgt for over 1 million kroner, forteller daglig leder Ronny Hatletvedt ved Oslo Mynthandel til NTB.

Sist det ble omsatt en Gimsøydaler var i 2001, og da ble den solgt for 250 000 kroner.

I dag finnes det bare 18 Gimsøydalere igjen. Tolv av disse er i museer. Seks stykker er i privat eie. Det eksemplaret som ble omsatt på Oslo Mynthandels auksjon i helgen, regnes som det nest beste eksemplaret i privat eie.

Gimsøydaleren er en av Norges mest ettertraktede mynter. Det er den første sølvdaleren som ble preget i Norge. I 1546 ble det preget et begrenset opplag slike sølvdalere ved det nedlagte nonneklosteret Gimsøy i Skien.

Sølvdalere, eller spesidalere, var hovedmynter i norsk myntvesen fram til krone- og øremynt ble innført i her i landet fra 1874.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media