Prissjokk i barnehagen

SKIEN (Dagbladet): Barnehagen til Telemark Sentralsjukehus kan komme til å sette opp prisene med opptil 90 prosent. - For to barn må jeg nå betale 7600 kroner i måneden, en økning på 3500 kroner, sier Bjørn Svensson sjokkert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen vanlige familier har råd til å betale så mye i måneden for å ha unger i barnehagen. Vi må betale like mye som vi betaler for å bo, sier Svensson.

Han rister på hodet over det han leser i skrivet fra sykehusledelsen, forfattet dagen før nyttår.

For et drøyt år siden flyttet han og familien fra Nord-Norge til Skien. Utslagsgivende var at jobben kona ble tilbudt ved sykehuset, fristet med rimelige barnehageplasser.

Nedskjæring

Årsaken til den radikale prisøkningen er nedskjæringer på årets budsjett etter vedtak i fylkestinget med totalt 773000 kroner. Vedtaket ble fattet kort før nyttår. Nå må Svensson i verste fall ta barna ut av barnehagen fordi han ikke har penger å betale med.

Slik sett er det ironisk sett flaks at han for tida er permittert, ellers så måtte han trolig sagt opp jobben for å passe unger på dagtid.

Rammes hardt

- Det er til å grine av, sier Svensson om prissjokket.

Den endelige prisøkningen for å dekke inn budsjettkuttet er ikke endelig bestemt. Brevet Svensson og en lang rekke andre foreldre har mottatt, er et prisforslag fra sykehusledelsen. Her drøftes blant annet bortfall av søskenmoderasjon, noe som vil ramme familier med mer enn ett barn i barnehagen særlig hardt.

Beklager

Driftssjef ved sentralsykehuset, Alida Kjellsen, beklager overfor Dagbladet vedtaket om den nevnte nedskjæringen i budsjettet, fattet av fylkestinget i desember.

- Vi ble aldri tatt med på råd og fikk ikke uttale oss om konsekvensene av kuttet. Eksemplet som de nevnte foreldrene refererer til, er såkalte worst case-tilfeller. Jeg tviler på om økningen vil bli så stor, altså hele 90 prosent, sier Kjellsen.

- Men dette vil vi drøfte sammen med foreldrene før prisøkningen endelig fastsettes. At økningen blir stor, er det ingen tvil om, påpeker hun.

Hun opplyser at prissjokket også gjøres gjeldende for fylkets øvrige barnehageplasser.