Prissjokk på strøm: Du må betale 3000 kroner mer i år enn i fjor

Lite vann i vassdragene fører til rekordhøye strømpriser.

STRØM: Strømprisen er historisk høy. Årsaken er lite nedbør. Her er Grønvollfoss kraftverk ved Tinnelva i Notodden, tatt i 2011.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
STRØM: Strømprisen er historisk høy. Årsaken er lite nedbør. Her er Grønvollfoss kraftverk ved Tinnelva i Notodden, tatt i 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Varmerekorder og ekstremt lite nedbør.

Sommeren 2018 kommer nok ikke til å bli glemt med det første, når man ser tilbake på været man har hatt.

På Østlandet spesielt har det kommet svært lite nedbør siden mai, mens det i nord har fosset ned og temperaturene har vært under normalen. Selv om det har vært mye nedbør i nord, og lite i sør, er strømprisene likevel historisk høye.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at prisen på strøm er 30,7 prosent høyere enn i juni 2017. Byrået omtaler prisnivået som historisk høyt.

Dobbelt så høy

Statistikk fra den nordiske kraftbørsen Nord Pool, viser at strømprisen er nesten dobbelt så høy i dag som den var for ett år siden.

I dag, 10. juli, ligger strømprisen på 48 øre i gjennomsnitt. På samme dag i fjor, var prisen på 23 øre. Det er over dobbelt så høyt.

Strømpris

Slik regner vi ut prisen for forbrukerne.

  • Utgangspunktet er dagens spotpris på strøm fra for eksempel Nord Pool.
  • På denne prisen plusses det på forbruksavgift på 16,6 øre, med unntak om man bor i Finnmark eller følgende kommuner i Nord-Troms: Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord.
  • Dersom du ikke bor i Nordland, Troms og Finnmark, må du i tillegg legge på 25 prosent moms etter å ha plusset sammen spotprisen og forbruksavgifta.
  • Eventuelle elsertifikater og nettleie kommer i tillegg.

Forskjellen var derimot enda høyere i juni.

Tar man for eksempel 25. juni 2017, som var en av de dagene i juni i fjor hvor prisen var lavest, opp mot 25. juni i år, er forskjellen stor.

I fjor på den dagen var prisen på 19 øre. I år var den på 42 øre. Det er over dobbelt så høyt.

Ifølge SSB må en tilbake til 2011 for å finne dyrere produsentpriser for elektrisitet enn i juni 2018.

3000 kroner mer

- Den enkle forklaringen på den høye strømprisen er at det har snødd og regnet lite. Finværet har en bakside, og det tørre været medvirker til høyere strømpriser generelt sett, sier Martin Andreas Vik, rådgiver i Norges vassdrag - og energidirektorat (NVE), til Dagbladet.

Rådgiveren sier at det også er andre medvirkende årsaker til at prisen er høy.

- Prisen på fossil brensel har gått opp. Det at man har skjerpet mengden CO₂ som kan slippes ut i Europa, gjør at det koster mer å produsere skitten kraft, fra kull og gass. Det fører til at importert kraft koster mer, sier Vik.

Varmen som har preget landet flere steder gjør at man derimot ikke trenger å bruke strøm til oppvarming, som man gjør om vinteren. Likevel betaler vi mer i strøm i år enn i fjor.

Norges vassdrag - og energidirektorat (NVE) har regnet ut at den gjennomsnittlige strømkunden må bruke 3000 kroner mer på strøm i år i forhold til i fjor. Regnestykket er regnet ut fra markedsprisene på slutten av andre kvartal i år, og at man har et gjennomsnittlig forbruk på 20 000 kW/t i året.

- De 3000 kronene kan endre seg, både den ene og den andre veien, sier Martin Andreas Vik, rådgiver i NVE, og fortsetter:

- Det vi tror, er at det blir en vedvarende høy strømpris basert på hvordan markedet er nå. Hvis det fortsetter å være tørrere enn normalt, vil den stige sakte, men sikkert. Hvis tørkeperioden fortsetter utover høsten, vil prisen stige til et nivå hvor man får importert kraft fra utlandet. Vi tror likevel at det kommer normalt med nedbør til høsten. Vi har ikke grunn til å tro noe annet, sier han.

Sparer på vannet

Ifølge Martin Andreas Vik er det over 60 prosent fylling i magasinene. Det er under normalen.

Man trenger derfor mer nedbør, dersom prisen skal gå ned.

- Vi kan kalle dagens strømpris for vinterpris. Kraftprodusentene sparer det de kan på vannet til vinteren. Det fører til høyere strømpriser om sommeren. De gjør det også for å tjene mest mulig om vinteren. På den annen side vil forbrukerne få lavere strømregning om vinteren ved at mest mulig vann spares, og det er da man bruker mest strøm til oppvarming, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer