Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pristopp i boligmarkedet

Prisene på borettslagsboliger har økt med 5,5 prosent de siste månedene. Tall fra A/L Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) viser rekordhøye priser dette ti-året. Forbundet regner med at prisene kommer til å stige over hele landet når effekten av rentenedgangen tas med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo har den kraftigste prisøkningen med 9,4 prosent i løpet av årets første måneder. I de største byene er boligprisene doblet i løpet av 90-tallet.

- Dette betyr at vi har tatt igjen prisfallet fra i fjor i ett jafs, sier avdelingssjef Tore Johannesen i NBBL, til NTB.

NBBL offentliggjorde fredag prisstatistikken for boligprisene i første kvartal 1999, og statistikken viser at boligprisene nå er høyere enn pristoppen i fjor vår. Boligprisene er dermed de høyeste registrerte dette tiåret.

Storbypriser

Det er i de store byene oppgangen i boligprisene har vært størst de siste månedene.

Oslo og Stavanger topper statistikken med en økning på henholdsvis 9,4 prosent og 8,1 prosent.

- Jeg er ikke i det minste tvil om at vi trenger flere boliger i Stavanger og Oslo, sier Johannesen.

Disse byene har også størst omsetning av boliger. Dermed er det Stavanger og Oslo som drar i gang boligmarkedet dette året også, som i fjor.

- Prisforskjellen mellom en 100 kvadrat stor leilighet i Oslo og Bergen er nå på en halv million kroner, kommenterer NBBL-avdelingssjefen.

Og forskjellen mellom Stavanger- og Oslo-prisene sammelignet med resten av landet, øker kraftig.

Stiger

I de nordligste kommunene er prisene fremdeles fallende. Der har boligprisene gått ned med 2,4 prosent de siste månedene, mens prisfallet det siste året er på 1,9 prosent.

Men dette vil endre seg utover våren, tror Johannesen. Vanligvis er vårmånedene den perioden i året hvor prisene stiger mest.

- Vi regner med at prisene kommer til å stige over hele landet når effekten av rentenedgangen tas med, sier han.

De stigende boligprisene har dessuten en selvforsterkende effekt ved at eiernes egenkapital øker og dermed også kjøpekraften.

NBBL regner med at prisstigningen i boligmarkedet kommer til å fortsette utover våren, i takt med rentefallet.

- Fredagens rentefall ligger nok allerede inne i prisene. Prisstigningen vil derfor avhenge av hvor snart et nytt rentefall kommer, sier avdelingsleder Johannesen.

Gjennomsnittlig bruker nordmenn 25 prosent av inntektene på boligen sin, og det er omtrent det samme som europeere flest bruker.

(NTB)