Prisvekst på boliger

Eindomsmeglerne oppjusterer prognosen for boligpriser i 2012.

INGEN BOBLE: Det er ingen frykt for en boligboble i Norge, skal vi tro eiendomsmeglerne. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
INGEN BOBLE: Det er ingen frykt for en boligboble i Norge, skal vi tro eiendomsmeglerne. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boligprisene her i landet holdt seg uendret fra mai til juni. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene likevel 0,9 prosent høyere i juni enn i mai.

 Samtidig er eiendomsmeglernes prognose for årlig vekst økt fra 4-6 til 7-8 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris hittil i år er 29 500 kroner, en økning på 7,6 prosent fra samme periode i fjor, viser tallene fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

- Prisutviklingen i juni var som forventet, men når vi vurderer første halvår 2012 under ett, har prisveksten vært høyere enn vi la til grunn ved starten av året. Eff har derfor revidert prognosen for året på 4-6 prosent opp til 7-8 prosent, forteller nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Skiller oss ut Laugen påpeker at vi er unike i verden.

- Det norske boligmarkedet er i skarp kontrast, ikke bare til Europa og verden, men også i forhold til våre naboland. For eksempel i Sverige har vi en opphoping av boliger. Det er ikke tilfelle i Norge, sier Laugen videre.

På spørsmål fra Dagbladet om det er frykt for en boligboble, er det ingen som er særlig bekymret for det.

- Selv om boligprisene sett i et historisk perspektiv er høye, mener EFF at det ikke er grunn til å være bekymret for at vi har en boligprisboble på nåværende tidspunkt. En kontinuerlig sterk vekst i disponibel inntekt gjennom mange år, også de årene boligprisene falt, gjør at prisnivået er robust, sier Laugen.

Få boliger til salgs Så lenge etterspørselen etter boliger er stor, vil det alltid være enkelt å selge eller leie ut boligen sin.

- Vi må tilbake til 2006 for å finne færre boliger til salgs på markedet, sier Laugen.

I Norge er det en relativ lav formidlingstid - det vil si den tiden som går fra man legger ut boligen for salg, til den blir solgt - , og gjennomsnittet ligger på 22 dager.

Saken oppdateres.