Prisutviklingen i Norge utvikler seg ikke helt som forventet. Her fra shoppinggaten Karl Johan i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth.
Prisutviklingen i Norge utvikler seg ikke helt som forventet. Her fra shoppinggaten Karl Johan i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Prisveksten er mye lavere enn Norges Banks forventninger

Konsumprisindeksen utvikler seg ikke helt som forventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Den norske konsumprisindeksen (KPI) steg 0,2 prosent fra mars til april, hovedsakelig som følge av høyere priser på flyreiser i tilknytning til påsken, melder SSB.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,2 prosent i april, mens KPI-JAE viste en oppgang på 1,7 prosent de siste tolv månedene.

Det var ventet en økning på henholdsvis 2,5 og 1,9 prosent, viser estimater fra TDN Finans.

Transport trakk opp - matvarer ned

Økte priser på flyreiser og pakketurer (transport) bidro mest til oppgangen i april. I motsatt retning trakk matvareprisene som bar preg av tilbudsaktivitet på flere varer, der spesielt sjokolade og frukt hadde en markant prisnedgang.

Transport steg med 1,1 prosent og klær og skotøy steg med 1,8 prosent i april. Matvarer falt med 2,1 prosent og post- og teletjenester falt med 1,0 prosent.

Merker påsken

Prisoppgang på fly- og pakkereiser, samt nedgangen i matvareprisene, kan i hovedsak sees i sammenheng med påsken.

Matvareprisene bar preg av påsketilbud i april i år. I april i fjor var det en prisoppgang etter påsketilbud i mars. Drivstoffprisene viste en større nedgang fra mars til april i år enn for tilsvarende periode i fjor og bidro også til nedgangen i veksttakten.

De siste 12 månedene har KPI steget 2,2 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra mars. Nedgangen i veksttakten må sees i sammenheng med at påsken falt i april i år mot mars i fjor.

Svake tall

Analytiker Marius Gonsholt Hov skriver i en oppdatering fra Handelsbanken Markets at tallene er svakere enn hva markedet og Norges Bank forventet. Han understreker også at tallene ble påvirket av den sene påskeferien.

- Etter rentemøtet i mai sa Norges Bank at inflasjonsutviklingen så langt ikke hadde vært vesentlig annerledes enn ventet, men med april blir de nok nødt til å anerkjenne at inflasjonsutviklingen er svakere enn de har lagt til grunn. Og fremover venter vi at inflasjonen skal fortsette å falle, skriver Handelsbankens sjefanalytiker Kari Due-Andresen i en oppdatering.

Mot rentekutt?

Kyrre Aamdal i DNB Markets er heller ikke videre imponert over onsdagens tall. I en oppdatering skriver han at inflasjonen fortsetter på en klart svakere bane enn Norges Bank har anslått. Isolert sett trekker det i retning av rentekutt.

- Det er også slik at Norges Bank har en rentebane som innebærer en viss sannsynlighet for et kutt. På den annen side har kronen svekket seg de siste par månedene, særlig mot euro. Det innebærer at forventningene til videre nedgang i inflasjonen dempes. Vi tror Norges Bank fortsatt vil avvente utviklingen og fortsette i juni med en rentebane som beholder nedsidesannsynligheten, avslutter Aamdal.

Andre økonominyheter:
- Aksjen er en doblingskandidat
- Nærmer oss normaltilstand i boligmarkedet