Prisveksten uten renteeffekt

Prisveksten er høy, men lavere enn fryktet, og har ikke ført til reaksjoner i rentemarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Prisveksten i fjor er den høyeste siden 1991, men lavere enn fryktet. Det viser konsumpristallene (KPI) for desember, som ble presentert av Statistisk sentralbyrå onsdag. Prisveksten i desember var såvidt lavere enn ventet, men gir onsdag formiddag ikke nevneverdige utslag i rentemarkedet.

Senere i dag avholder Norges Bank rentemøte. Styringsrentene holdes imidlertid uendret, ventet 10 av 10 økonomer som nyhetsbyrået Reuters hadde snakket med før prisveksten for desember ble presentert. Tallene fra Statistisk sentralbyrå bør ikke ha endret på dette.

Ifølge analytiker Erik Bruce i Kreditkassens Nordea Markets (tidligere Christiania Markets) er neste indikasjon på temperaturen i norsk økonomi offentliggjøring av detaljhandelstallene for desember den 23. januar. Noredea Markets har nylig justert sine renteforventninger, og stiller seg nå tvilende til om sentralbanksjef Svein Gjedrem tar frem renteøksa før sommeren.

- Vi er mer i tvil nå om det rentekuttet vi har sett for oss i første halvår, virkelig kommer. Det som blir spennende nå, er å se på detaljhandlestallene for desember, og om den svake trenden fortsetter, sier Bruce til Finanskanalen.no.

Disse tallene vil gi en endelig bekreftelse på fjorårets julehandel, og om renteøkningene tidligere i år har hatt effekt på det private forbruket. November-tallene viste en svak utvikling i detaljhandelen, noe Nordea Markets venter også vil være fasiten for desember. Skulle julehandelen mot formodning vise en stigning i norske husholdningers kjøpelyst, blir det enda mindre rom for rentekutt.

Oljeinvesteringene trekker opp

Bruce mener dagen KPI-tall er i tråd med Norges Banks forventninger. Årsaken til at Nordea Markets er blitt tvilende til at renten kommer ned før sommeren, knytter seg i hovedsak til investeringstakten .

- Prisbildet som ble tegnet nå, er akkurat som Norges Bank har tegnet for hele året. Norges bank oppjusterte anslagene for oljeinvesteringene i sin seneste inflasjonsrapport. Signalene vi nå har fått, er at dette kan være litt for forsiktige tall, sier Bruce som også legger til at nå som konjunkturavgiften er på vei ut igjen, åpnes det for en sterkere vekst i Norge enn først antatt.

Skulle det imidlertid bli en skikkelig økonomisk nedtur i USA og verden for øvrig, påvirker det situasjonen her hjemme også. Da kan det være håp om lavere renter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer