Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prisverdig om voldtekt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres landsmøte i helgen fikk mest oppmerksomhet for den klare fronten mot Fremskrittspartiet og for partiets blankpussing av skolepolitikken. Men i skyggen av disse sakene gjorde Venstre flere vedtak med krav om at regjeringen følger opp det såkalte Voldtektsutvalgets arbeid. Partiet mener blant annet at politiet må opprette en egen, sentral enhet mot seksualisert vold, og at all hjelp til og oppfølging av voldtektsofre skal være gratis.

Dette er et prisverdig initiativ fra Venstre. Vold mot kvinner er et stort problem i Norge, og til tross for vedvarende søkelys på det i mange år har det skjedd sørgelig lite for å bekjempe volden. Det har blitt med holdningskampanjer i ny og ne og en serie vagt formulerte intensjoner om å komme voldtekter og vold i nære relasjoner til livs. Samtidig vet vi at mange tusen kvinner lever i daglig frykt for sin nærmeste partner, og at de fleste voldtektsofre lar være å anmelde overgrep – de fleste i berettiget redsel for at en rettssak vil gå mer ut over dem enn gjerningsmannen.

Det er forstemmende at det er så liten politisk vilje til å komme med konkrete tiltak på dette området. Politiet har egne spesialenheter og prosjekter for økonomisk kriminalitet, organisert kriminalitet og utlendingssaker, men altså ingen som har et spesialansvar for å etterforske voldtekter og vold mot kvinner. Tvert imot har mange politidistrikter nedprioritert disse sakene de siste årene, blant annet ved å legge ned etterforskningsgrupper. Mens det brukes store ressurser på å etterforske hvitsnippforbrytere, blir mange saker hvor det har blitt utøvd grov vold mot kvinner henlagt uten skikkelig etterforskning. Det er en veldig dårlig prioritering.

De andre partiene på Stortinget bør nå gripe sjansen og ta imot invitasjonen fra Venstres landsmøte. Vi går ut fra at ingen er imot intensjonene i forslaget, og da bør Stortinget benytte anledningen til endelig å gjøre noe som monner for å bekjempe vold og overgrep mot kvinner. Det er på høy tid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media