Privat fangetransport

Nå overtar private selskaper fangetransporten fra politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hafslund Sikkerhet skal som første private selskap overta en oppgave som alltid har vært politiet sin, nemlig transport av fanger. Ved at private overtar frigjøres politiressurser som heller kan settes inn i kriminalitetsforebyggende arbeid, patruljering og etterforskning.

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Vestfold politidistrikt får ansvar for å lede et pilotprosjekt som settes i gang i politidistriktene Vestfold, Telemark og Søndre Buskerud, skriver Sandefjords Blad.

Maktbruk

Transportene skal foregå mellom klokka 06.00 om morgenen til 20.00 på kvelden. De som skal utføre arbeidet er blant annet folk som har jobbet i fengselsvesenet, vaktselskaper og pensjonerte politifolk. Bare i Telemark politidistrikt vil fire-fem årsverk bli frigjort som kan brukes til andre politioppgaver.

De sivile fangetransportørene skal få begrenset politimyndighet, slik at de kan om nødvendig bruke makt for å få kontroll over eventuelle situasjoner.

Skulle en fange klare å rømme, må vekterne derimot kontakte politiet umiddelbart, slik at de kan pågripes, skriver Sandefjord Blad.