Privat sykehusvekst med rødgrønn regjering

Sterk omsetningsvekst for private.

KJØPER MER PRIVAT: De private sykehusene har økt omsetningen kraftig under den rødgrønne regjeringen. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KJØPER MER PRIVAT: De private sykehusene har økt omsetningen kraftig under den rødgrønne regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang Bergens Tidende har gjort viser at private sykehus i Norge har økt omsetningen med opp til 50 prosent siden de rødgrønne overtok makten i 2005. Da er prisstigningen og effekten av oppkjøp og sammenslåinger trukket fra.

Veksten skyldes blant annet at staten selv kjøper langt mer fra det private. I fjor kjøpte de offentlige sykehusene private helsetjenester for 12,4 milliarder kroner, mot 7 milliarder i 2005. Selv om prisstigningen trekkes fra er det en økning på nær 30 prosent.

- Det forklarer jeg med at vi har prioritert å øke bevilgningen til sykehusene, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Bergens Tidende.

Han viser til at antallet utredninger og behandlinger ved norske sykehus har økt markant siden 2005. For å ta unna har de offentlige sykehusene også kjøpt tjenester fra det private.

- Det viser at vi er åpen for å kjøpe tjenester fra det private, men etter en helt annen modell enn Høyre, sier han.

Høyre vil at folk skal få velge om de vil bli behandlet på et offentlig eller et privat sykehus. Staten skal betale uansett. Arbeiderpartiet mener det vil undergrave de offentlige sykehusene.

(NTB)