Privatdetektiver hjelper kriminelle

Medlemmer av den beryktede Tveita-gjengen har flere ganger betalt en privat etterforsker for å avsløre om noen har festet sporingsutstyr på bilene de bruker. Etterforskeren skal minst to ganger ha funnet slikt utstyr på bilene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskeren er spesialist på elektronisk avlytting. I bransjen kalles det elektroniske utstyret for «tracere», og blir i utlandet brukt av så vel politi som kriminelle til å holde oppsyn med et kjøretøys bevegelser.

Avlytter samtaler

Utstyret har i mange år vært til salgs i Norge. Én type gir nøyaktig posisjon for kjøretøyet, en mer avansert gjør det også mulig å avlytte samtaler i bilen. Denne typen kommer sammen med en hypersensitiv mikrofon som må skjules inne i bilkupeen.

Det holder at du borer et lite hull på to millimeter gjennom gulvet, mikrofonen kan ligge skjult under gummimattene.

Når dette først er gjort, går du fram på beste James Bond-vis og ringer opp mottakeren som er montert inn i «traceren». Uten å avgi noen som helst lyd, lar denne deg lytte til samtalene som føres i bilen.

De to modellene koster 45000- 55000 kroner over disk, noe som ikke ser ut til å svekke interessen.

- Mange søk

Ved Spy Shop - som er ett av tre selskaper som fører slikt utstyr i Oslo - har det vært en stigende interesse for utstyret.

- For å avdekke at det er montert slikt utstyr på en bil, må du bruke en spesiell detektor. Jeg gjør ofte søk på biler og i private hjem og firmaer, sier Kristian Evju hos Spy Shop.

Det er ikke ulovlig å selge slikt utstyr, selv om det i utstrakt grad kan brukes ulovlig. Verken selger eller kunder må registrere kjøp eller salg av overvåkingsutstyr.

- Jeg har gjort søk for alle slags mennesker. Jeg driver ingen sensur, og bryr meg ikke om hvis kundene har store gullkjeder eller strøkne dresser, sier Evju.

Han framholder at han sjelden finner noe på de 35- 40 søkene han gjennomfører i året.

- Jeg har vel gjort 20- 30 funn på ti år.

Hva slags funn og hvor disse er gjort, ønsker ikke Evju å si noe om.

- Jeg har et lege-pasient-forhold til kundene mine, tausheten råder.

Nå er det ikke bare Dagbladet som utviser interesse for hans virksomhet.

Evju påpeker at sivilkledd politi ofte er innom og snuser på utstyret han har i utstillingsrommet på fineste vestkant i Oslo.

Gjort funn

I et mindre celebert strøk i hovedstaden holder Protector til. Selskapet driver med både etterforskning og sikringsoppdrag. Avdekking av ulovlig overvåkingsutstyr inngår også i selskapets tjenester. Ved to anledninger har de gjort funn.

- Vi oppdaget avansert avlyttingsutstyr og opplegg til slik virksomhet. I det ene tilfellet var det bedriftslederen som sto bak, i det andre var det utstyr som trolig var utplassert av andre etterforskere, sier en av lederne i selskapet.

Han vil ikke stå fram med navn og bilde, fordi han ikke vil gjenkjennes ute på spaningsoppdrag.

Etterforskeren poengterer at de stadig oftere blir innleid for å avdekke slikt utstyr. Kundene er ofte bedriftsledere som vil forsikre seg om at styrerommet er fritt for skjulte mikrofoner.

Nettrevolusjon

Flere av de seriøse etterforskningsselskapene som yter bistand til å finne slikt utstyr, fikk for flere år siden mange spørsmål om de også kunne utplassere skjulte mikrofoner. Protector sa nei, og pågangen forsvant.

- Jeg tror ikke interessen for dette bare avtok sånn plutselig. Mye tyder på at kunder som ønsker seg slike tjenester, henvender seg til personer som påtar seg slike ulovlige oppdrag. Det er blitt en del rart i denne bransjen, sier Protector-etterforskeren.

Den skjulte virksomheten vet en lite om, men salg av utstyr gir en viss indikasjon på at den har økt kraftig de siste årene. Mye av det ulovlige utstyret kan en bestille på Internett, som ifølge ekspertene har revolusjonert avlyttingsbransjen. Det er ikke det spionkamera, den minimikrofon eller løgndetektor du ikke kan få kjøpt på nettet. Er du i tvil, søk på ordet «spy-equipment», og du har lesestoff i måneder framover.

FINNER UTSTYR: Private etterforskere i Oslo har bistått kriminelle med å finne sporingsutstyr på biler de bruker.