FOND: Adm. dir. Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening må konstatere at småsparere har innløst aksjefond for nær to milliarder kroner hittil i år.
FOND: Adm. dir. Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening må konstatere at småsparere har innløst aksjefond for nær to milliarder kroner hittil i år.Vis mer

Private dumper aksjefond

Privatpersoner har nettosolgt aksjefond for nesten to milliarder kroner i år og kan spare penger på å droppe kombinasjonsfond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Norske personkunder hadde ved utgangen av april plassert 136,4 milliarder kroner i fond. Av dette var 85,0 milliarder kroner plassert i aksjefond.

Verdistigningen for norske personkunders aksjefond i april var på 641 millioner kroner, og av dette var verdistigningen i norske fond på 423 millioner kroner.

Men bak disse tallen skjuler det seg også tall som viser at kundene dumper aksjefond.

Private selger unna aksjefond
Tall fra Verdipapirfondenes Forening viser imidlertid samtidig at norske personkunder innløste aksjefond for netto 267 millioner kroner i april, og i løpet av årets fire første måneder innløste norske personkunder aksjefond for netto 1.925 millioner kroner.

Samtidig lastet som Ola Nordmann opp med rentefond og kombinasjonsfond. Netto tegning i kombinasjonsfond var 1,05 milliarder kroner i årets fire første måneder, mens nettotegningen i rentefond ligger på 1,66 milliarder kroner, skriver Finansavisen i dag.

Men det betyr ikke at norske sparere skyr unna risiko. Store deler av kapitalen som går inn i rentefond havner nemlig i såkalte high yield-fond.

Høyere risiko - høyere rente Det er relativt risikable obligasjonslån gitt til bedrifter, og siden lånene er ansett å være relativt risikable gir de god rente til den som låner ut pengene.

Av de 1.660 millioner kroner som hittil i år er nettokjøpt av rentefond, har 1.150 millioner havnet i high yield-fondene.

Høye forvaltningskostnader Det er også nettotegnet for en milliard kroner i kombinasjonsfond. Dette er nesten utelukkende såkalte «fond i fond» der bankene har skrudd sammen ferdige produktpakker. Disse har gjerne navn som «Aktiv 80», eller «Plan 50» (DNB og Nordea), der tallet angir andelen som er plassert i aksjefond, mens det øvrige er plassert i rentefond.

- Disse kombinasjonsfondene er i og for seg helt OK produkter, men det tas en betydelig årlig forvaltningskostnad for å gjøre en jobb som kundene meget lett kan kopiere selv til en mye lavere kostnad, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet til Finansavisen.

Flere nyheter - Spar store summer på å vrake disse fondene
Gir halvparten av overskuddet til gode formål
Største eier i Nye Høyder sentral i Eiendomsmegler 1 og Sparebank 1 SMN