Private etterforskere inn i Birgitte-saken

14. april starter Gulating lagmannsrett ankebehandlingen av drapssaken mot Birgitte Tengs' 20 år gamle fetter. Men allerede nå er forsvaret i gang med arbeidet for å få fetteren frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire private etterforskere - samtlige med bakgrunn fra politiets eget kriminalpoliti - Kripos - og tre advokater, jobber på spreng for å samle dokumentasjon som de mener skal bevise at det ikke var fetteren som drepte 17 år gamle Birgitte Tengs natt til 6. mai 1995. Den 20 år gamle Karmøy-mannens hovedforsvarer, Stavanger-advokat Arvid Sjødin, sier til NTB at han er svært fornøyd med det laget han har satt sammen.

- De har alle ønsket å jobbe for denne saken. Vi har nå fått stablet på beina det jeg vil kalle et aktivt forsvar, sier Sjødin.

Klomsæt inn

Advokatene som er inne i saken er foruten Sjødin, Gunnar Øystein Helgevold (Stavanger) og Sigurd J. Klomsæt (Oslo). Helgevold var Sjødins medforsvarer da Birgitte-saken ble ført for Karmsund herredsrett i fjor høst. Denne jobben vil nå Oslo-advokaten Klomsæt overta.

- Det er ikke riktig å si at vi har byttet ut Helgevold med Klomsæt. Helgevold vil fortsatt jobbe med saken, men Klomsæt vil være medforsvarer i lagmannsretten, sier Sjødin.

Han er fortsatt overbevist om at Birgitte Tengs' fetter er uskyldig i drapet på den 17 år gamle Karmøy-jenta. Derfor setter han i gang etterforskningen - en etterforskning han mener politiet burde stått for, men som han selv sier det; han innser at politiet ikke vil sette i gang noen ny etterforskning av drapet.

- Når vi setter inn private etterforskere, samtlige med bakgrunn fra Kripos, uttrykker det ren mistillit til politiets etterforskning, sier Sjødin.

Lang erfaring

De fire private etterforskerne er samtlige tidligere Kripos-etterforskere. Blant de fire er privatetterforsker Harald Olsen, som har ti års erfaring fra politiets Kriminalpolitisentra l (Kripos).

Sjødin sier at etterforskerne har minst like mye, kanskje mer erfaring enn politietterforskerne som har jobbet med drapssaken.

- Med laget som er satt sammen nå, har vi også fått tilgang til et allsidig internasjonalt kildenett. Blant annet vil vi hente informasjon fra folk som har et annet og kanskje åpnere syn på saken, enn mange av de sakkyndige i Norge, sier Sjødin.

Han vil ikke komme inn på hvordan det omfattende forsvaret av 20-åringen skal finansieres. Heller ikke vil han si mye om hvordan forsvaret av 20-åringen skal legges opp for lagmannsretten. Men det som er klart er at forsvaret blant annet vil dreie seg om hårsporet, et spor Sjødin mener utelukker fetteren som gjerningsmann.

- Jeg er fremdeles forundret over at en norsk domstol har funnet en person skyldig til tross for at det ble funnet et hår fra en tredjeperson på offeret, som ingen kan si hvor kommer fra, sier Sjødin.

(NTB)