Nå garanterer Oslo Høyre å ikke selge kommunale barnehager

Private har ikke bygget barnehage på Stovner siden 1995

- Ikke lukrativt nok, sier SV-byråd Inga Marte Thorkildsen - og får Høyres ordførerkandidat i Oslo på nakken.

BYGGES - IGJEN: Da den kommunale Fossum barnehage (bildet) åpnet i fjor, skjedde det etter en pause i barnehagebyggingen på Stovner som hadde vart siden 2008. Byrådsavdelingen opplyser også at det ikke har vært bygget nye private barnehager i bydelen siden 1995. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
BYGGES - IGJEN: Da den kommunale Fossum barnehage (bildet) åpnet i fjor, skjedde det etter en pause i barnehagebyggingen på Stovner som hadde vart siden 2008. Byrådsavdelingen opplyser også at det ikke har vært bygget nye private barnehager i bydelen siden 1995. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer

Inga Marte Thorkildsen, SV-byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, frykter at en valgseier til Høyre og Fremskrittspartiet vil gi dårligere barnehagedekning.

Grunnen er at private eiere, ifølge Thorkildsen, ikke vil bygge i mindre lukrative områder.

Hun viser til de to partienes vedtak da de sist satt ved makta i Oslo, om å la private stå for all barnehageutbygging.

- Stovner hadde en barnehagedekning som i 2015 var nede på 62,3 prosent. Det var et veldig tydelig eksempel på at de private ikke gikk inn i områder som ikke var lukrative, sier Thorkildsen.

- Ikke lønnsomt nok

Byrådsavdelingen for Oppvekst og kunnskap opplyser at det ikke har blitt bygget nye, private barnehager på Stovner siden 1995, selv om en av de fire private i bydelen riktignok fikk ny eier i 2011.

Fra 2008 til 2018 ble det heller ikke bygget nye kommunale barnehager, opplyser byrådsavdelingen.

Dekningsgraden i Stovner bydel, som var og er den med lavest dekning i Oslo, nådde i 2017 et bunnpunkt på 61 prosent. I 2018 - tre år etter at de borgerlige mistet makten - var dekningen oppe i 66,4 prosent mot 89,4 prosent for hele Oslo.

- De private gjør jo en vurdering av hvor det er mest lønnsomt. Det ble ikke bygd barnehage på Stovner de siste åra, for det var ikke interesse blant private aktører for å gjøre det, sier Thorkildsen.

FRYKTER: - Jeg frykter at Fremskrittspartiet nok en gang vil få innflytelse over Høyres barnehagepolitikk, for de var ikke vanskelige å be forrige gang, sier Thorkildsen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
FRYKTER: - Jeg frykter at Fremskrittspartiet nok en gang vil få innflytelse over Høyres barnehagepolitikk, for de var ikke vanskelige å be forrige gang, sier Thorkildsen til Dagbladet. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

Hun tror årsaken er at Stovner har en del levekårsproblemer, og mange barn med ekstra behov blant annet for språkstøtte.

- Jo mer du har av den type behov, jo mindre lønnsomt blir det å drive barnehager. Det sier seg egentlig selv, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Ikke trygg på Høyre

Selv om Høyre ikke har planer om å selge ut barnehager, frykter hun at Fremskrittspartiet vil legge premissene hvis de to partiene igjen skal styre Oslo sammen.

- Jeg frykter at Fremskrittspartiet nok en gang vil få innflytelse over Høyres barnehagepolitikk, for de var ikke vanskelige å be forrige gang, sier Thorkildsen.

I motsetning til Høyre har Fremskrittspartiet i Oslo programfestet salg av kommunale barnehager.

GARANTERER: «Jeg kan garantere at vi IKKE kommer til å selge kommunale barnehager», skriver Høyres ordførerkandidat Saida Begum til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix
GARANTERER: «Jeg kan garantere at vi IKKE kommer til å selge kommunale barnehager», skriver Høyres ordførerkandidat Saida Begum til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Inga Marte Thorkildsen sier at det har vært «veldig vanskelig å få Høyre til å gå med på restriksjoner som kan hindre at penger som er satt av til barnehager går til profitt i stedet».

- Jeg føler meg overhodet ikke trygg på Høyre, sier Inga Marte Thorkildsen.

Hun får følgende forsikring fra Høyres ordførerkandidat Saida Begum på e-post til Dagbladet: «Jeg kan garantere at vi IKKE kommer til å selge kommunale barnehager.»

- Gjør samme feil

- Det er riktig at vi fra januar 2014 hadde et vedtak om at det bare skulle bygges private barnehager i Oslo, sier Saida Begum til Dagbladet, og forklarer at dette skyldes et ønske om bedre balanse mellom privat og offentlig.

- Forbud er ikke veien å gå om man ønsker mangfold og et bedre tilbud. Derfor foreslo vi selv å gjenoppta bygging av kommunale barnehager i 2015. Vi kan nå bare beklage at byrådet gjør den samme feilen som oss, bare med motsatt fortegn, sier Begum.

Med det sikter hun til at det sittende Ap/SV/MDG-byrådet ikke tillater private å bygge barnehager.

- Det blir ikke flere private barnehager i Stovner med dette byrådet. Og Thorkildsens eksempel med Stovner gir ikke mening, for i nabobydelen Alna er nesten halvparten av barnehagene private, med cirka samme demografi på språkutfordringer som krever ekstra tiltak, sier Begum.

- Bruker kontantstøtte

Fremskrittspartiets fylkesleder Tone Ims Larssen sier at Fremskrittspartiet i Oslo vil «prioritere» privat barnehageutbygging, men ikke gå inn for noe forbud mot at også kommunen kan bygge ut.

- Det har ikke kommet opp at Stovner har vært underdekket med barnehager, sier Ims Larssen, som tror en lav dekningsgrad i bydelen blant annet har å gjøre med at mange innvandrere benytter seg av kontantstøtten.

- Innvandrerbefolkningen vår har ikke i like stor grad benyttet seg av barnehagetilbudet som andre, fordi de har benyttet seg av kontantstøtten. Det er også en faktor som må ses på her, sier hun til Dagbladet.

Ifølge Begum har private villet bygge barnehage på Stovner - men har fått nei av det sittende byrådet. Byrådssekretær Anna Tresse repliserer at private ikke har søkt om bygging av nye barnehager i bydelen mellom 2015 og 2019.