Private i kø for sykehotell

Rask avgjørelse på Rikshospitalet, lover Helse Sør-Øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi håper at vi allerede denne uka kan få en avklaring på hvilken retning dette går, sier styreleder ved Rikshospitalet Steinar Marthinsen til Dagbladet.no.

Marthinsen er også konserndirektør i Helse Sør-Øst.  I helseforetakets flotte lokaler på Grev Wedelsplass i Oslo var det mandag morgen invitert til orienteringsmøte for private aktører som måtte være interessert i å fullføre det påbegynte sykehotellet på Radiumhospitalet.

Byggingen ble stanset i februar da det viste seg at det Rikshospital-drevne prosjektet manglet godkjenning og finansiering.

Blant de som har meldt sin interesse er investorene Petter Stordalen, Arthur Buchardt og Christian Ringnes.

Også Kreftforeningen, rehabiliteringsinstitusjonen Godthaab i Bærum, Norlandia Omsorg, St. Svithun hotell i Stavanger ( som allerede driver sykehotell der)  og andre kommersielle aktører var møtt fram. Men Godthaap er blant dem som har ledig bygningsmasse, og som kan stille lokaler til disposisjon for et sykehotell.

Frist tirsdag kveld

De private har nå fått frist til tirsdag klokka 20 for å legge fram en skisse/utkast til løsning.

- Personlig er jeg skuffet over møtet. Styret i Rikshospitalet stengte for de fleste muligheter og det virket absolutt ikke som om det fantes noe selvstendig ønske om å drive dette fram, sier Christian Ringnes til NTB.

Men han åpner likevel for at han sammen med Stordalen og Buchardt vil foreslå en løsning.

Er interessert

Rivingen av det påbegynte pasienthotellet på Rikshospitalet - Radiumhospitalet skulle egentlig starte denne uka. Men mye tyder nå på at bygget kan bli fullført. Det åpnes i alle fall for det.

- Vi er selvsagt interessert i løsninger som kan redusere tapet, men de må være innenfor rammene av regelverket, sier Marthisen.

Ett av problemene er at det ikke eksisterer noen tomt, da hotellet er påbegynt på toppen et eksisterende bygg, strålebygget ved Radiumhospitalet.

35 millioner

Entreprenøren PEAB har varslet erstatningskrav på 28 millioner, men  Helse Sør-Øst regner med at et tap ville komme opp i 35 millioner kroner.

Det koster en million i måneden å ha kraner og maskiner stående der - uten at noe skjer.

Behov for sykehotell

Dagens behov for sykehotell handler om rundt 30 plasser, ifølge informasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i Helse Sør-Øst.  

Dette er først og fremst  pasienter som skal ha dagbehandling som stråling, og som ikke trenger legges inn på sykehuset. Det benyttes i dag ulike hoteller rundt om i byen for dette formålet.