Private nakenbilder fra flere norske Asus-brukere ligger åpent på nett

200-300 norske rutere er åpne for hvem som helst.

USIKRET: Hvem som helst har kunne hentet ut bilder Asus' rutere. Private filer fra nettverksdiskene er også spredt på nettet. Foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE
USIKRET: Hvem som helst har kunne hentet ut bilder Asus' rutere. Private filer fra nettverksdiskene er også spredt på nettet. Foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På et pornografisk forum ligger en oppskrift på hvordan databrukere enkelt kan koble seg på trådløse nettverksrutere fra datagiganten Asus.

I den samme forumtråden ligger en rekke private bilder, flere av dem nakenbilder - hentet fra norske Asus-brukeres nettverksdisker. I tråden diskuteres nakenbildene og hvordan man kan finne flere bilder.

Flere av dem har gått inn på andres nettverksdisker, men uttrykket at de bare har funnet «kjedelige feriebilder».

Identitetstyveri Einar Otto Stangvik, skaperen av søkemotoren usikkert.no, har kartlagt hva av materialet - som egentlig er privat - som er spredt på nettet.

- Hvem som helst kan gå inn å hente alt som er lagret på disken. Enten det er bilder av barna, nakenbilder av kona eller kopier av for eksempel pass eller bankutskrifter og ligningspapirer, sier Stangvik til Dagbladet.

Stangvik har via sin egenutviklede søkemotor kartlagt hvor mange av nettverksruterne som er fullstendig åpne.

Han sier at det på verdensbasis er 11 000 helt åpne rutere - av dem er det hvertfall 200-300 i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer