Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Private skoler er best

Forskjellene mellom offentlige og private skoler er store. Fra neste år kan det bli flere private skoler og forskjellene kan øke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Linn K. Yttervik

Private skoler er bedre enn offentlige på flere områder:

De ligger høyest på karakterstatistikken, har høyest utdannede foreldre og har de minste klassene. I tillegg har de veldig motiverte lærere, som går samlet mot samme mål.

I de private grunnskolene er det færre elever i hver klasse enn i den offentlige skolen. I skoleåret 2000/2001 var det 16,8 elever i hver private klasse, mot 20,3 i offentlige skoler.

Det viser tall og undersøkelser som Dagbladet har hentet inn.

- Fornøyd

Kjersti (8) reiser en time med buss for å kunne gå på St. Sunniva private skole.

- Jeg var helt sikker på at Kjersti skulle gå på privat skole. Jeg er fra Filippinene, og der er de offentlige skolene dårlige, og private gode, sier Digna Dimaala (39).

Hun følger datteren til og fra skolen hver dag. De drar fra Lier tidlig om morgenen.

- Skolen min er fin. Jeg har mange venner her, også har jeg lært mye, sier Kjersti.

- Jeg kunne jo sikkert ha gått på skole der også. Jeg vet ikke hva som er best, jeg, sier hun.

Mamma er ikke sikker på om Kjersti skal fortsette på St. Sunniva ut ungdomsskolen.

- Det er en fin skole, med mye lekser, og Kjersti har lært masse. Men det koster mye penger, og det gjør jo ikke skolen på Tranby.

I Oslo er det St. Sunniva som har det høyeste karaktersnittet.

Standpunktkarakterene ved skolen ligger langt over gjennomsnittet ellers i landet i kjernefagene. Skolen er en privat, kristen skole.

I hovedstaden gikk 4,4 prosent av elevene på privat skole i 2000/2001, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I Bergen er de tre beste skolene private. Danielsens ungdomsskole hadde i fjor det høyeste karaktersnittet med 4,48. Den beste offentlige skolen kom på fjerdeplass med 4,28 i snitt.

Denne tendensen er enda tydeligere i Danmark. En ny, dansk rapport viser at elever på private skoler har klart høyere karakterer. De tre danske skolene med høyest gjennomsnittskarakterer er alle private.

- De flinkeste samles

- Med flere private skoler blir det enda større forskjeller mellom dem som kan og dem som ikke kan. De flinkeste samles på gode private skoler, og opplever en oppadgående spiral, mens det motsatte skjer i den offentlige skolen, mener Inga Marte Thorkildsen, stortingsrepresentant for SV.

Professor ved Norsk Lærerakademi, Asbjørn Tveiten, er ikke overrasket over at det er mange flinke elever ved private skoler:

- Det kreves et initiativ fra foreldre å sende barna på private skoler. Det er bevisste foreldre som gjør det. Forskning viser at familie og slekt har innvirkning på skoleprestasjoner, sier han.

I tillegg mener han at privatskolene har veldig motiverte lærere: - På kristne skoler er gjerne lærerne religiøse, og på steinerskolene tror lærerne på steinerpedagogikken. Derfor drar de i samme retning.

Høyere utdanning

En undersøkelse fra Norsk institutt for by- og regionsforskning viser at foreldre som velger privat er både bevisste og reflekterte. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at foreldre som har barna i private skoler har høyere utdanning enn foreldre som har barn i offentlige skoler.

64 prosent av dem som velger privatskole har høy utdannelse. Det er nesten dobbelt så mange som blant foreldrene til elever ved offentlige skoler.

- Det vi frykter er at middelklassebarna etter hvert flytter ut av den offentlige skolen. De som er bra stilt, har høyt utdannede foreldre og god økonomi hjemme møter andre likesinnede på en privat skole. De som er igjen på den offentlige skolen mister ressurssterke medelever. Barn møtes ikke lenger på en felles arena, hvor de lærer å respektere hverandre, mener Thorkildsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media