Privatetterforsker jakter på eksjugoslaver

FROGNER (Dagbladet): To menn og en kvinne med tilknytning til det norsk-jugoslaviske miljøet skal ha forlatt kårboligen på Orderud i en blå Chevrolet van med sotede vinduer drapsnatta. De skal stå bak trippeldrapet. Det har Ole Robert Kirkemo hørt av en venninne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I løpet av et par dager håper jeg å få navn på mennene som Ole Robert Kirkemo vitnet om, sier privatetterforsker Harald Olsen til Dagbladet.

Kirkemo har satt privatetterforskeren i kontakt med sin kilde.

Det snudde opp ned på retten i går, da Ole Robert Kirkemo (26) fortalte hva han angivelig har hørt fra en venninne han stoler på, med kontakter i Oslos underverden. Lillebroren til Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland hadde ikke fortalt politiet om ryktene før han spredte dem fra vitneboksen i går. Han ville ikke fortelle retten hvem kilden er. Han var redd. Men til privatetterforsker Harald Olsen har han allerede fortalt det han vet.

Frykter for livet

- Det er et par måneder siden jeg ble fortalt om dette ryktet. Bakgrunnen for at jenta sa det til meg, er at jeg har hatt mine små antenner ute, sa Ole Robert Kirkemo.

- Hvorfor ga du ikke opplysningene til politiet?

- Fordi jeg har null tillit til politiet. Da jeg møtte til avhør etter trippeldrapet, sa jeg rett ut at jeg fryktet for livet mitt. Dagen etter avhøret kunne jeg lese om frykten min i avisa. Etter den tid har jeg nektet å delta i politiavhør. Jeg har ventet til jeg sto her i retten, sa Ole Robert Kirkemo etterpå.

- Farlige folk fra narkomiljøet kan være innblandet i saken. Jeg legger ikke skjul på at jeg fortsatt er redd for mitt eget liv, la han til.

- Når kom privatetterforsker Harald Olsen på banen?

- To- tre uker etter at jeg fikk kjennskap til ryktet. Olsen hadde selv hørt de samme tingene, og jeg ga ham telefonnummeret til min egen kilde. Hun hadde et uregistrert kontantkort. Så vidt jeg forstår fikk Olsen kontakt med jenta kort tid etter, sa Ole Robert Kirkemo.

Av hensyn til sin egen sikkerhet nektet han i går å oppgi kilden sin i retten. Han kommer heller ikke til å gi navnet hennes til politiet.

Ler av politiet

Ole Robert Kirkemo har hørt at det var en mann som utførte selve drapshandlingen, men at en kvinne og en annen mann var med ut til kårboligen den natta trippeldrapet ble utført. Han sa i retten at han ikke hadde hørt navnene til disse personene, og at han heller hadde fått vite noe om hvorfor de tre skulle utføre drapene.

- Det var hevn, men jeg fikk ikke vite for hva, sa Ole Robert Kirkemo.

Overfor Dagbladet etterpå, vedgikk han at motivet er påfallende dersom historien stemmer:

- Jeg er enig i at det høres usannsynlig ut at totalt utenforstående skal ha drept de tre med et hevnmotiv, sa han.

Hvordan drapsvåpnene skal ha tatt turen innom søsteren Kristin før de forsvant til ukjente mennesker i den jugoslaviske mafiaen, hadde han heller ingen god forklaring på. Men han tror at både Veronica og Kristin er uskyldige:

- De kunne aldri ha gjort noe så grotesk.

Da aktor Olav Helge Thue ville vite om det gikk andre rykter om trippeldrapet i underverdenen, sa han:

- De ler av politiet, fordi det er feil folk på tiltalebenken.

Eksjugoslaver

Privatetterforsker Harald Olsen bekrefter overfor Dagbladet at han arbeider med det nevnte sporet, og at han håper i løpet av et par dager å få navn på de to mennene Kirkemo nevnte i sin forklaring.

- Hvem skulle eventuelt være oppdragsgiver for kvinnen og de to mennene, hvis de har begått drapene?

- Det er et spørsmål jeg ikke har kommentarer til, sier Olsen.

Olsen vil ikke skjære et helt miljø over en kam, men sier at det eventuelt dreier seg om elementer utgått fra et bestemt miljø.

BROR OG FAR I VITNEBOKSEN: I går var det Ole Robert Kirkemos (t.v.) store dag i vitneboksen. Han kom med utsagn som både var til skade og til gunst for søsteren Kristin. Sverre Martin Kirkemo, pappa til begge to, nentet og ventet, men slapp ikke til før det var slutt for helga. Dermed må han tilbake på mandag.