Orderud-saken:

Privatetterforsker lover oppsiktsvekkende bevis i Orderud-saken: - Folk frykter for sine liv

- Det er folk jeg har snakket med i dette arbeidet som frykter for sine liv.

NYE BEVISER: Privatetterforsker Tore Sandberg vil publisere det han omtaler som nye beviser i Orderud-saken på en ny nettside. Foto: Robert S. Eik
NYE BEVISER: Privatetterforsker Tore Sandberg vil publisere det han omtaler som nye beviser i Orderud-saken på en ny nettside. Foto: Robert S. Eik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I helga ble nettsida orderudsaken.no lansert. Der skal det presenteres det privatetterforsker Tore Sandberg omtaler som nye beviser i det som trolig er Norges mest omtalte drapssak: Trippeldrapet på Orderud gård i Sørum i Akershus i 1999.

- Vi presenterer nye bevis, oppsiktsvekkende opplysninger og dokumenter, intervjuer og annet som aldri tidligere er offentliggjort, sier Sandberg til Romerikes Blad, som først omtalte den nye nettsida.

Han mener det finnes andre motiver og elementer i saken enn den tidligere mye omtalte arvestriden om gården, og hevder det er et sammensatt bilde bestående av DNA-spor, nye analyser av bevis fra åstedet, dyptgående familiekonflikter, prosjektilene som forsvant og en kobling til jugoslavisk mafia.

12 års arbeid

14. juni 1999 ble ekteparet Per og Veronica Orderud arrestert av politiet, mistenkt for medvirkning til drapene på Kristian Magnus (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust.

Per og Veronica Orderud ble i april 2002 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene, men har begge alltid nektet straffskyld. Lars Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel, mens Kristin Kirkemo ble dømt til 16 års fengsel etter ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett i 2002. Det har aldri kommet fram hvem som sto bak drapshandlingen.

LOVER NYE BEVISER: Privatetterforsker Tore Sandberg, her avbildet på kontoret hjemme på Kløfta, har jobbet i 12 år med Orderudsaken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LOVER NYE BEVISER: Privatetterforsker Tore Sandberg, her avbildet på kontoret hjemme på Kløfta, har jobbet i 12 år med Orderudsaken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Per og Veronica Orderud har alltid hevdet sin uskyld, og privatetterforsker Sandberg har siden 2006 jobbet for å få saken deres gjenopptatt.

Sandberg sier til Dagbladet at han og advokat Frode Sulland er i ferd med å ferdigstille en begjæring om gjenåpning av saken på vegne av sine klienter.

- Den vil bli innlevert i løpet av kort tid. Jeg kan ikke gi noen eksakt dato, men jeg håper det vil skje i løpet av mai. Jeg har så langt skrevet rundt 400 sider, sier Sandberg til Dagbladet.

Begjæringen om gjenopptakelse baserer seg i stor grad på de samme funnene som Sandberg nå vil publisere i TV-format på den nylanserte nettsida.

- Vi jobber på harde livet for å gjøre klar den første podkasten i videoformat. Vi kommer til å publisere et antall videoer, der vi går gjennom flere deler av saken, sier han.

- Frykter for sine liv

Den første videoen, som etter planen vil bli publisert i løpet av de nærmeste dagene, tar for seg trusselbildet mot Per Paust og Anne Orderud Paust i tiden før trippeldrapet.

- Vi kommer også til å framlegge vurderinger fra sakkyndige, som kommer fram til en ganske annen konklusjon enn hva som var tilfellet rundt noen av de viktigste tekniske bevisene i saken under rettsbehandlingen, sier han.

Selv om personene han snakker med og om vil være kjent for en eventuell gjenopptakelseskommisjon, sier han at han ikke kommer til å identifisere alle som har medvirket på nettsida.

- Det er folk jeg har snakket med i dette arbeidet som frykter for sine liv. Det er derfor ikke mulig å offentliggjøre identiteten til alle vi omtaler, sier han til Dagbladet.

Han lover en rekke nye oppsiktsvekkende beviser:

- Jeg har bare åpnet et par dører på gløtt. Vi har begge hender fulle med alt vi har funnet, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer