NY IDENTITET: Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som etterforskes av både Økokrim for økonomisk kriminalitet og Oslo-politiet for flere kriminelle forhold har nå byttet navn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY IDENTITET: Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som etterforskes av både Økokrim for økonomisk kriminalitet og Oslo-politiet for flere kriminelle forhold har nå byttet navn. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Geir Selvik Malthe-Sørenssen

Privatetterforsker og eks-journalist etterforskes av politiet. Nå har han byttet navn igjen

Eks-journalist og privatetterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen som er siktet for å motarbeide rettsvesenet, bedrageri, dokumentforfalskning og økonomisk kriminalitet har igjen byttet navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han var som kriminalreporter i Dagbladet og nyhetsredaktør i Nettavisen kjent under navnet Geir Selvik. Da han forsøkte å gjøre karriere som privatdetektiv het han Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Nå har Geir Selvik Malthe-Sørenssen fått registrert et helt nytt navn.

Trusselbilde

Dagbladet er kjent med at det fra politiet blir vurdert dit hen at det fortsatt er et trusselbilde rundt Geir Selvik Malthe-Sørensen. Flere kjente kriminelle har et særdeles anstrengt forhold til ham.

Selv om hans nye etternavn allerede skal være godt kjent i kriminelle kretser, er Dagbladet innstendig oppfordret til å ikke offentliggjøre eks-journalisten og privatdetektivens nye identitet.

Millioner

Det pågår flere etterforskninger mot mannen samtidig. Økokrim har etterforsket forhold som gjelder økonomisk kriminalitet og dokumentforfalskning.

Statsadvokat Håvard Kampen bekrefter overfor Dagbladet at Økokrim på det nærmeste er ferdig med sin etterforskning.

– Vi har etterforsket økonomisk kriminalitet og dokumentforfalskning. Det beløper seg til fem til seks millioner kroner, sier statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Etter hva Dagbladet erfarer kan forholdene Økokrim etterforsker fort ende med tilståelsesdom i tingretten. Dagbladet får bekreftet at millionsiktelsen fort kunne blitt både doblet og tredoblet, om ikke Selvik Malthe-Sørenssen hadde ønsket å avgi en full tilståelse.

Økokrim har overtatt saken fra politiet i Asker og Bærum. Men samtidig etterforskes Geir Selvik Malthe-Sørenssen av Oslo-politiet for flere andre kriminelle forhold.

I et notat fra Oslo-politiet som Dagbladet har fått tilgang til heter det:

«Geir Selvik Malthe-Sørenssen, nå NN (anonymisert av Dagbladet, red.anm.), er siktet for overtredelse av strl §§ 132 (motarbeide rettsvesenet), 270 (bedrageri) og strl § 185 (dok. falsk)».

Politioverbetjent Kjersti Mehus, Seksjon for økonomi og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt, leder Oslo-politiets etterforskning av Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere etterforskningen, er det eneste Mehus ønsker å si.

Advokat Trygve Staff er Geir Selvik Malthe-Sørenssens forsvarer.

– Ingen kommentar, er det eneste Staff ønsker å si.

Det var i fjor det ble avslørt av VG at Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell ble grundig lurt av Malthe-Sørenssen i et forsøk på å renvaske spiondømte Treholt. Privatetterforskeren hevdet å ha en kilde fra Forsvarets etterretningstjeneste som kunne fortelle at politiet hadde jukset med bevis.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen ble da siktet for korrupsjon. Et forhold som etter det Dagbladet erfarer ligger an til å bli henlagt.

Flere etterforskninger

Dagbladet er kjent med at Oslo-politiet – ved siden av Økokrims granskning – også etterforsker den tidligere krimjournalisten og privatdetektiven for flere kriminelle forhold.

Blant annet blir det sett på hans rolle i Mona Høiness-saken. Den kjente advokaten opplevde at det ble fabrikkert bevis mot henne i en arvesak. En sak Høiness vant på alle punkter.

Et annet forhold som Oslo-politiet etterforsker er saken hvor den kjente eiendomsmekler Odd Kalsnes ble dømt til å betale ekssamboeren seks millioner kroner.

Oslo-politiet etterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen og en tidligere drapsdømt norsk bruktbilhandler i Sverige for forholdet. Kalsnes ekssamboer og en konkursrammet finansmann ble i fjor høst anmeldt av Odd Kalsnes, og er nå en del av sakskomplekset politiet etterforsker.

– Jeg ble dømt til å betale seks millioner kroner, på grunn av falske bevis som ble produsert. Min sak er nå til vurdering hos Høyesterett som avgjør om denne saken skal gjenopptas, hevder Kalsnes.

Samtidig etterforsker politiet flere andre forhold rundt Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Politiet i Oslo etterforsker også påstandene som ble rettet mot Politiets sikkerhetstjeneste, hvor PST ble beskyldt for å ha jukset med pengebeviset i Treholt-saken.

Dagbladet har forgjeves søkt Geir Selvik Malthe-Sørenssen.