- «Privatetterforsker» skapte dårlig stemning på jentas skole

Fornærmedes bistandsadvokat stiller spørsmål ved Øygard-forsvarernes måte å oppsøke vitner på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal brakte i dag opp bruken av det hun kaller en «privatetterforsker» fra forsvarersiden.

- Jeg vet ikke om privatetterforsker er den riktige betegnelsen, men det har i hvert fall vært en person som har hatt i oppdrag å snakke med vitner. Det er god grunn til å sette spørsmålstegn ved hvordan dette ble gjort, sier Braathen Hjortdal til Dagbladet i en pause i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Hun sier hun og jenta ble klar over de fire aktuelle vitneforklaringene nylig, og knytter praksisen til det jenta opplevde som ekstra ubehagelig stemning  i bygda da hun kom tilbake etter sommerferien i år.

- Da vi ble klar over disse utspørringene ser vi det i sammenheng med at det ble verre for jenta på skolen etterpå, sier bistandsadvokaten.

Ifølge henne har forsvarsadvokatenes mellommann gjort intervjuer med vitner på en måte som har spredd seg videre som rykter.

- Det forplantet seg videre i bygdemiljøet var innkalt til slike samtaler, sier Braathen Hjortdal.

Aktor Thorbjørn Klundseter mener det ikke er noe kritikkverdig i seg selv at forsvarerteamet enten selv eller ved hjelp av andre tar kontakt med mulige vitner. Han bekrefter imidlertid at vitnene som har blitt framskaffet på måten som bistandsadvokaten viser til, er blant vitnene han vil avskjære.

- Vitner har fortalt at de har vært i slike samtaler. Det kan se ut som om vedkommende har vært på jakt etter uttalelser som kan svekke fornærmedes troverdighet generelt, og det har jo ikke betydning for saken, sier Klundseter til Dagbladet.

I retten tok Øygards forsvarer avstand fra at hun skal ha drevet privatetterforskning, men understreker at hun har full adgang til å ta kontakt med personer som kan kaste nytt lys over saken.

- Vi har muligheten til å foreta utspørring av hvem vi vil. Det er ikke det samme som at det er riktig å bruke ordet «privatetterforsker», sier Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

TAR AVSTAND: Mette Yvonne Larsen, Øygards forsvarer, tar avstand fra at hun skal ha drevet privatetterforskning, men understreker at hun har full adgang til å ta kontakt med personer som kan kaste nytt lys over saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAR AVSTAND: Mette Yvonne Larsen, Øygards forsvarer, tar avstand fra at hun skal ha drevet privatetterforskning, men understreker at hun har full adgang til å ta kontakt med personer som kan kaste nytt lys over saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer