Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Privatetterforsker tapte Tengs-søksmål

Privatetterforsker Harald Olsen tapte erstatningssaken han anla mot Birgitte Tengs\' fetter og hans familie. Olsen må også betale familiens saksomkostninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Privatetterforskeren krevde 400.000 kroner for arbeid han hevder han utførte på oppdrag fra familien etter at fetteren ble frikjent for drapet på sin kusine. Karmsund tingrett mener imidlertid at det er «mer enn diffust» om det ble inngått en avtale for dette arbeidet, skriver TV 2 Nettavisen.

Olsen tapte på alle punkter. Han er også dømt til å betale saksomkostninger for fetteren og hans familie på nesten 100.000 kroner.

- Det er grunn til å være fornøyd med resultatet, sier Håkon Helle, karmøyfamiliens advokat til NTB.

Arbeid

Birgittes fetter ble dømt for drapet i Karmsund tingrett i 1997. Da ankesaken skulle opp for Gulating lagmannsrett, ble Olsen oppnevnt som bisitter og medhjelper for fetterens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt.

Fetteren ble frikjent for drapet, men dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til sin tante og onkel. Den tidligere Kripos-etterforskeren jobbet i de påfølgende årene for å renvaske fetteren.

Da fetteren fikk 700.000 i erstatning fra Høyesterett for urettmessig straffeforfølgelse, ble Olsen tilkjent 200.000 kroner for sitt arbeid med saken. Familiens krav var 620.000 kroner som salærkrav på vegne av Olsen.

Gjort opp

Privatetterforskeren mener han har lagt ned arbeid for 400.000 mer enn det han har fått betalt for. Karmsund tingrett mener familien har gjort opp med Olsen da han fikk 200.000 kroner.

Retten konkluderer med at Olsen ikke har sannsynliggjort at familien forpliktet seg til å dekke Olsens totale honorar og kostnadskrav. Retten oppfatter det som at kravet ble satt fram i påvente av at det offentlige skulle betale alle utgifter i forbindelse med etterforskningen Olsen gjorde etter dommene i Birgitte-sakene.

«Retten finner det klart at Harald Olsen, som profesjonell aktør og med erfaring fra andre etterforskningsoppdrag, åpenbart er den som må bære risikoen for at partene har hatt ulike forutsetninger for ansvaret med det videre arbeid», heter det i dommen. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media