KAN BLI TØRST: Og da gjelder det å ikke søle på notatene. Da kan et sugerør være svært betimelig. Dette er ett av kravene Sarah Palin stiller for å tale, noe hun her gjør i Searchlight i Nevada i mars. Foto: AP/Jae C. Hong/Scanpix
KAN BLI TØRST: Og da gjelder det å ikke søle på notatene. Da kan et sugerør være svært betimelig. Dette er ett av kravene Sarah Palin stiller for å tale, noe hun her gjør i Searchlight i Nevada i mars. Foto: AP/Jae C. Hong/ScanpixVis mer

Privatfly, luksussuiter og sugerør med knekk

Det koster å få Sarah Palin på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det var en student ved California State University som gjorde skupet, da han eller hun fant et fem siders, PC-skrevet dokument i søpla på universitetet, etter at Palin hadde talt for studentene.

Dokumentet viste seg å være en kopi av rideren universitetet hadde mottatt fra Palins agent. Den kan hakke ei solid ripe i lakken på det folkelige imaget Palin har lykkes med bravur i å skape seg.

Palins voldsomme karisma og svært bevisste bruk av hverdags-sjargong har gjort henne til en svært populær taler.

Et regnestykke ABC News har gjort viser at Palin har tjent omkring 70 millioner kroner på virksomheten - omkring 100 ganger så mye som hun tjente i året på å være guvernør i Alaska.

SuiteFor det koster.

Det kommer fram av Palins rider, som du kan laste ned her.

Kunden må stille to plasser på første og to på businessklasse til rådighet fra hjembyen Anchorage. Hvis ikke Palin vil fly privatfly, da - privatfly Palin stiller detaljerte krav til, både hva angår størrelse og sikkerhetsnivå.

Og vel framme skal den stigende republikanske stjerna bo i en suite på et luksushotell - og at det i tillegg reserveres to rom på det samme hotellet til følget hennes.

SugerørIntervjuer og spørsmål skal godkjennes på forhånd, det er strenge fotoreguleringer (arrangøren kan eksempelvis ta bilder de tre første minuttene av foredraget, med mindre det ikke passer med Palins opplegg), blitz er ikke tillatt og Palin stiller strenge krav til belysning.

Etter å ha ankommet i privatflyet, dusjet på luksussuita og finskrevet talen på den bærbare PCen og skriveren arrangøren må stille med, kan Palin innta podiet.

Der skal det stå to uåpnede flasker vann tilgjengelig.

Og de skal komme med et sugerør av typen med en bøybar knekk på toppen, presiseres det i rideren.

Ikke alenePalin er ikke alene om gjøre voldsomme summer på foredragsvirksomhet. Washington Post dokumenterte eksempelvis hvordan Bill Clinton har tjent over 240 millioner kroner på å snakke.

Clinton kunne ta opp mot 10 millioner kroner for ett enkelt oppdrag.

Og Ronald Reagan fikk i sin tid 12 millioner kroner av en japansk industriselskap for å holde to foredrag à 20 minutter.

Hvordan de to eks-presidentene foretrakk å innta sitt vann er ikke kjent.

MED KNEKK: Slike sugerør står på kravlista til Palin. Foto: Wikicommons
MED KNEKK: Slike sugerør står på kravlista til Palin. Foto: Wikicommons Vis mer