Privatisert kunnskap

Kunnskapsproduksjonen blir mer og mer privatisert i dagens Norge, og hvem tjener på det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER «BRENNPUNKT»-PROGRAMMETom Econ i NRKTV tirsdag kveld ringte en forskervenn av meg og lurte på om jeg hadde fått en følelse av at Econ-direktøren Kjell Roland forsvarte sine utredninger med et glimt i øyet. For med tanke på hans bakgrunn som venstreintellektuell og aktiv politisk kommissær i SV rundt 1980, er det ikke lett å forstå forvandlingen til velvillig rådgiver for næringslivsledere og sterke organiserte interesser. En mann som satt i SVs hovedstyre for å passe på at Berge Furre og Rune Slagstad ikke bedrev høyreavvik, har unektelig gått en lang vei når han blir en av landets fremste premissleverandører for rederinæringen, bygningsindustrien og privatiseringen av Statoil.

MEN ECON ER uttrykk for noe annet enn ironi. Instituttet er et av de mest vellykte arrangementene i en ny samfunnsmessig virkelighet i det nyliberale Norge. «Klynger» - eller clusters som det heter på BI-norsk - er et konsept i moderne nyskapingsteori. Økonomen Kjell Roland har sammen med BI-professor Torger Reve faktisk skrevet et standardverk om fenomenet. Men Roland har kanskje ikke sett at hans eget institutt er en ideologisk klynge: Her samles alt fra Høyre til SV med samfunnsvitenskapelig skolering for å bistå det offentlige og det private næringslivet. Her sitter de tilbakelente forhenværende raddiser som gir råd til den som virkelig skal være engasjert, Jens Stoltenberg. Det snakkes så mye om de intellektuelle i vår tid. Men det er her de er, samlet under Einar Førdes gamle dictum: «Vi er alle sosialdemokratar.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer