Privatskole misbrukte statstilskudd

John Bauer-skolen må betale tilbake 7,3 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Bauer-skolene i Oslo og Bergen har brukt statstilskudd på en ulovlig måte, konkluderer Utdanningsdirektoratet. Nå må skolene betale tilbake 7,3 millioner kroner de har fått i urettmessig støtte.

Torsdag gjorde direktoratet vedtak etter tilsynene mot John Bauer-skolene i Bergen og Oslo i vår. Konklusjonen er at begge skolene har brutt privatskoleloven på flere punkter.

- Det er sjelden vi går til denne typen sanksjoner, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen i Utdanningsdirektoratet til Bergens Tidende.

Selv om loven er brutt, får skolene beholde godkjenningen. Det betyr at de rundt 700 elevene i Bergen og Oslo får en skole å gå til i august.

Direktoratet krever at John Bauer Bergen betaler tilbake 3,3 millioner kroner innen 1. august. Det er penger som skolen har fått utbetalt mellom juli 2005 og oktober 2007, og som er brukt på en måte som ikke er i henhold til loven. Skolen i Oslo må betale tilbake 4 millioner kroner for samme forhold.

Etter privatskoleloven er det forbudt å ta ut profitt fra skoledriften. Alle inntekter skal komme elevene til gode. Det har ikke skjedd i alle avtalene mellom skolene og morselskaper som har vært eid og drevet av gründerne bak John Bauer-gymnaset.

- Enten ligger prisene langt over markedspris, eller det er tjenester som skolen ikke har bruk for eller som man må kunne forvente at skoleledelsen selv håndterer, sier Bolstad Pettersen.

Daglig leder Sigve Austheim i John Bauer Norge vil ikke si noe om hvordan skolen skal greie tilbakebetalingen.

MÅ BETALE TILBAKE: 
Har fått 7,3 millioner i urettmessig statsstøtte. FOTO: STEINAR BUHOLM/ DAGBLADET
MÅ BETALE TILBAKE: Har fått 7,3 millioner i urettmessig statsstøtte. FOTO: STEINAR BUHOLM/ DAGBLADET Vis mer

- Foreløpig konstaterer vi at vi holder på godkjenningen. Ellers har vi ingen kommentarer, sier Austheim, som er styreleder for John Bauer Bergen, og daglig leder for morselskapet John Bauer Norge.

(NTB)

Privatskole misbrukte statstilskudd