Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Privatskoler er billigst

Offentlig skole: 1.750 kroner. Privat skole: 500 kroner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved Nyskolen på Sinsen i Oslo koster det 500 kroner per måned for mat, skoleplass og SFO. En offentlig skole koster 1.750. I flere kommuner i Norge er tendensen den samme: Det er billigere å ha de minste barna i privat skole enn i offentlig, skriver Adresseavisen og Bergens Tidende.

Noen eksempler:

 • På Hosanger Montessoriskule i Osterøy er foreldrebetalingen på 1000 kroner i måneden, inkludert SFO. Det er halvparten av hva en kommunal SFO-plass koster.
 • I Levanger kommune i Nord-Trøndelag, ved Markabygda Montessoriskole, koster det kun 150 kroner per måned for skoleplass, frukt, melk, skrivesaker og SFO. Ved den kommunale barneskolen en mil unna, Skogn barne- og ungdomsskole, koster det 1800 kroner i måneden for SFO.
 • Ved Flatanger Montessoriskole i Nord-Trøndelag er skoleplassen gratis, mens SFO og mat koster 500 kroner per måned

  Stor variasjon


  Prisen for en skoleplass varierer sterkt. Ofte er det på bygdene, hvor SFO (skolefritidsordning) er inkludert i prisen, at privaskolene kommer best ut. I de store byene, Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, er flere av de private skolene dyrere enn de offentlige.

  Felles for mange av de nye private skolene, enten de er i byen eller på bygda, er engasjerte foreldre som gladelig legger ned timevis med gratis dugnadsarbeid. På bygdene starter gjerne foreldrene private skoler selv, etter at kommunen har lagt ned grendeskolen. I byene er privatskolene et alternativ til den offentlige skolen.

  Norge har fått hele 79 nye privatskoler etter at Kristin Clemet ble utdanningsminister. 61 av disse er grunnskoler, og 38 av dem har blitt godkjent i år. Som følge av den nye friskoleloven, kreves det ikke lenger at de nye skolene skal være et klart religiøst eller pedagogisk alternativ.

  - Går utover kommunale skoler


  Torodd Fagerheim, rådgiver i Landslaget for nærmiljøskolen (LUFS) og skolesjef i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane, sier til Adressa at mange kommuner lar seg lure av kortsiktige regnestykker når de legger ned offentlige grunnskoler.

  - Hvis kommunen tror en privat skole er billigere enn en offentlig skole, tar de feil. Når en privat skole får overføringer fra staten, kuttes rammeoverføringen til vertskapskommunen tilsvarende. I tillegg er det slik at kommunene må betale for skoleskyssen. En privat skole er åpen for elever fra hele kommunen. Hvis noen i en annen skolekrets vil gå ved den private, må kommunen sette opp en skyssrute, sier Fagerheim.

  Inspektør ved Skogn barne- og ungdomsskole i Nord-Trøndelag, Egil Gaupseth, mener at private skoler har langt bedre støtteordninger enn de offentlige.

  - De private får pengene sine uansett, fordi de får støtte fra staten per elev. Vi i den offentlige skolen er overlatt til en kommunal økonomi, og må konkurrere om penger på lik linje med sykehjem, veiutbygging og kultur. Det er ingen øremerkete midler til den offentlige skolen, vi inngår i et rammetilskudd fra staten og er ikke sikret noe fast beløp. At det i mange tilfeller er billigere med privat skoleplass enn offentlig, er problemet i et nøtteskall, sier Gaupseth.

  Ifølge LUFS har 700 lokalsamfunn mistet skolen sin siden 1986, og 150 skoler lever årlig med trusler om å få kroken på døra.

SKOLEPENGER: Privatskoler kan være billigere enn du tror.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media