Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prjin (16) reiser fra Stavanger til Kurdistan for å hjelpe i kampen mot Den islamske stat

- Jeg er absolutt ikke redd, sier skoleeleven.

REISER TIL KURDISTAN: - Jeg har hatt lyst til å reise ganske lenge, men ikke hatt anledning. Nå har jeg endelig fått tid, og bestemte meg for å reise ned og gjøre noe, sier Prjin Atrushi fra Stavanger. Foto: Carina Johansen
REISER TIL KURDISTAN: - Jeg har hatt lyst til å reise ganske lenge, men ikke hatt anledning. Nå har jeg endelig fått tid, og bestemte meg for å reise ned og gjøre noe, sier Prjin Atrushi fra Stavanger. Foto: Carina Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har 16 år gamle norskkurdiske Prjin Atrushi fra Stavanger bestemt seg: I neste uke reiser hun til Kurdistan for å bistå på bakken i kampen mot Den islamske stat (IS).

- Vi reiser for å hjelpe flyktningene, sier Atrushi til Dagbladet.

I et intervju med Dagbladet i forrige uke fortalte 16-åringen om sitt engasjement mot terrorgruppa IS, der hun både har arrangert demonstrasjoner, drevet motarbeid på sosiale medier og konfrontert lokale islamister.

Nå planlegger hun å være på bakken i Kurdistan i omkring to uker, og hjelpe flyktninger med klær, utstyr og mat.

Kjemper mot IS - Jeg har hatt lyst til å reise ganske lenge, men ikke hatt anledning. Nå har jeg endelig fått tid, og bestemte meg for å reise ned og gjøre noe. Min nærmeste familie bor i Norge, men jeg har også mange slektninger i Kurdistan. Jeg reiser først sammen med søsteren min, så kommer familien seinere, sier hun.

Stavanger-jenta har sammen med familien sin samlet inn klær og utstyr til de sivile som flykter fra de harde kampene mellom IS og kurdiske styrker.

Kurdiske styrker, ledet an av elitestyrkene peshmerga, har kjempet mot IS i Irak helt siden islamistene rykket inn i skrekkelig fart og tok store landområder i juni-juli. Motstanden IS fikk fra den umotiverte irakiske hæren var skral. I høst har irakerne og kurderne fått bistand i form av luftangrep fra USA, Frankrike, Storbritannia og flere gulfstater.

Familie ved fronten - Jeg har familiemedlemmer som er med peshmerga-styrkene — blant annet kjemper fetteren min der, sier Atrushi.

- Jeg har vært i kontakt med dem og sagt at jeg virkelig har lyst til å besøke dem og se hvordan de kjemper. De har sagt at det er ganske farlig — men det er min drøm.

Hun forteller at hun vanligvis reiser til Kurdistan hver sommer. Men at kontrasten blir stor denne gang.

SPYDSPISS: Peshmerga-soldater poserer med et IS-flagg de beslagla under kampene om byen Zumar nord i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix
SPYDSPISS: Peshmerga-soldater poserer med et IS-flagg de beslagla under kampene om byen Zumar nord i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Sist jeg var der var i mars-april. Men det blir en annerledes opplevelse denne gangen. Sist jeg var der var det rolig, og folk var ute og koste seg i gatene. Nå er det flyktninger overalt, hvor enn du går i gatene ser du fattige og folk som sover i gatene. Det blir en helt annen opplevelse.

Ikke redd - Hvilke tanker gjør du deg om risikoen ved en slik tur?

- Området vi skal være i er tjue minutter fra der det har vært trefninger. Det er ganske nær krigen, og det har vært krig på alle sider. Jeg har tenkt lenge på at jeg virkelig vil reise ned og se det med mine egne øyne, sier Prjin til Dagbladet.

- Er du redd?

- Jeg er absolutt ikke redd.

En rekke kurdere har reist fra Norge for å bistå enten med nødhjelp eller som soldater i kampen mot IS. Atrushi forteller at hun har avtalt å gjøre et intervju med kurdisk TV der hun skal framheve norskkurdernes engasjement.