Prjin (16) står opp mot IS, blir drapstruet på Facebook

- Du vil forsvinne og miste familien din.

HAR FÅTT DRAPSTRUSLER:  16-årige Prjin Atrushi fra Nærbø begynte å motta drapstrusler da hun uttalte seg kritisk til Den islamske stat under en demonstrasjon i Sandnes. Nå har hun fått så mange, at trusler har blitt hverdagslig. Foto: Privat
HAR FÅTT DRAPSTRUSLER: 16-årige Prjin Atrushi fra Nærbø begynte å motta drapstrusler da hun uttalte seg kritisk til Den islamske stat under en demonstrasjon i Sandnes. Nå har hun fått så mange, at trusler har blitt hverdagslig. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Prjin Atrushi fra Nærbø i Rogaland uttalte seg kritisk mot Den islamske stat (IS), kom truslene.

«Hvis du ikke slutter med det du holder på med, så vil du forsvinne og miste familien din».

- Den islamske stat har medlemmer overalt i verden, også her i Norge, så det er mange som er redde for å vise at de er imot dem. Jeg er ikke redd for meg selv, men jeg er redd for min familie, sier Prjin Atrushi til Dagbladet.

- Vil miste familien Prjin Atrushi (16) har lenge vært aktiv i kampen for et fritt Kurdistan, og har i flere demonstrasjoner uttalt seg kritisk mot Den islamske stat.

Det var etter en tale i Sandnes 16. august, at den første trusselen tikket inn i innboksen. Så fulgte medieomtale i både Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad, og flere trusler.

- I den første meldingen truet de jo familien min, og det var ubehagelig. Men det ble bare mer og mer normalt for meg å få trusler. Siden den gang er det ingen av dem som har skremt meg, sier Atrushi til Dagbladet.

«Du kommer til å miste familien din snart». «Du kommer ikke langt med dette. Snart vil du og hele folket ditt forsvinne». De fleste truslene var på engelsk, og en av dem var sendt fra en bruker i Pakistan.

- Hvor resten var fra, vet jeg ikke. For når jeg prøvde å svare på meldingene, så hadde de allerede slettet Facebook-profilene, sier Atrushi.

- Ingenting med islam å gjøre Hun ber flere stå opp mot fundamentalistene og deres påståtte stat. Som i Oslo i august, da flere tusen viste sin motstand mot IS.

I Oslo hamret 19-årige Faten Mahdi al-Husseini inn budskapet om at IS ikke representerer islam, og at den norske gruppa Profetens ummah ikke representerer norske muslimer.

I Sandnes har Atrushi gjort det samme.

- Den islamske stat torturerer, halshugger og dreper. De har ingenting med islam å gjøre. Jeg er selv muslim og aksepterer på ingen måte de reglene og det styret terrororganisasjonen ISIL har, sier hun til Dagbladet.

Den politisk engasjerte 16-åringen var fram til i forrige uke medlem i Sosialistisk Ungdom i Sandnes og Jæren. Etter en uttalelse fra SV om at de ikke støttet et militært bidrag fra Norge i Irak, så trakk hun seg i protest. Atrushi mener en militær aksjon er nødvendig for å få stoppet IS. 

Den norske regjeringen fikk i forrige uke tilslutning fra Stortinget til å bidra militært i alliansen som skal gå til kamp mot IS. Norge skal i første omgang sende «om lag fem» stabsoffiserer til USA for planlegging, før de vil reise til et regionalt hovedkvarter.

Den islamske stat har de siste dagene tatt minst 60 landsbyer og byer i de kurdiske områdene, og kurdere strømmer nå over grensene fra Tyrkia for å kjempe mot islamistene i Syria.