Pro-pro-mille

BERGEN (Dagbladet): Motorførernes Avholdsforbund (MA) tar kontakt med politikamre rundt om i landet for å få dem til å innstille på å anke i omstridte promillesaker som ender med frifinnelse eller milde dommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne oppsiktsvekkende praksisen startet med en henvendelse MA gjorde til Riksadvokaten i februar etter at Nedenes herredsrett i Arendal i flere saker frifant personer som sto tiltalt for å ha kjørt i påvirket tilstand. MA mente dessuten at straffeutmålingene i Nedenes var for milde og måtte granskes.

- Vi fikk til svar at dette lå utenfor Riksadvokatens mandat. Vi har derfor begynt å ta kontakt med politikamre rundt om i landet og be om at tvilsomme promillesaker blir anket til høyere rettsinstans, sier informasjonssjef i MA, Petter Gurskevik.
Han viser blant annet til at straffeutmålingen ble skjerpet i en ankesak fra «verstingen» Nedenes herredsrett.

Han mener white spirit-saken Dagbladet omtalte torsdag er med på å undergrave kampen mot trafikkdøden. Saken omhandlet en bilfører som hadde promille i blodet, men ble frikjent i Midhordland herredsrett fordi han hadde vasket bilen med white spirit 12 timer før han ble stanset i rutinekontroll.

Her til lands er det spesielt i Nedenes herredsrett at promille- og narkopåvirkede arendalitter har sluppet billig unna: En 17-åring erkjente at han hadde drukket ti flasker pils da han kjørte av sted på moped. I retten trakk han tilståelsen, og retten frifant ham da det ikke forelå noen blodprøve.