HAR OVERTATT MARINEBASE: Russiske styrker har inntatt en marinebase i  Novoozerne .  EPA/MAXIM SHIPENKOV
HAR OVERTATT MARINEBASE: Russiske styrker har inntatt en marinebase i Novoozerne . EPA/MAXIM SHIPENKOVVis mer

Pro-russiske styrker har tatt enda en marinebase på Krim

Konflikten på halvøya eskalerer, mens stadig flere land innfører sanksjoner mot Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går krevde konflikten på Krim-halvøya sine første liv, da en ukrainsk og en pro-russisk soldat ble drept under stormingen av en militærbase.

Nå har pro-russiske styrker tatt nok en militærbase på Krim-halvøya, både den Ukrainske marinens hovedkvarter i hovedstaden Sevastopol og en base i Novoozerne. 

Forlot basen Ukrainerne forlot basen i Novozoozerne uten kamp, og bilder viser mutte soldater gå ut av militærbasen mens russiske soldater står og ser på.

Marinens hovedkvarter i hovedstaden ble imidlertid stormet, da 200 medlemmer av en russiskvennlig selvforsvarsgruppe tok seg inn på basen og drev ukrainerne ut.

Dette skjer dagen etter at president Vladimir Putin sa at Krim skal bli en del av Russland.

- Valgresultatet fra søndag viser at folket på Krim vil være en del av Russland, sier Putin.

Over 95 prosent stemte for at Russland skal bli en del av Krim-halvøya, men mange etniske ukrainere og krim-tartarer hadde boikottet valget. Ukraina nekter å annerkjenne valget og at Krim innlemmes i Russland.
Omdiskutert De pro-russiske soldatene og aktivistene på Krim bærer russiske uniformer, snakker russisk og har russiske kjøretøy, men Vladimir Putin har gjentatte ganger benektet at han kontrollerer de pro-russiske styrkene på Krim.

- Russiske militære styrker har aldri gått ulovlig inn på Krim, kun i forståelse med avtalen som gjør at tilstedeværelsen deres var lovlig, sa Putin i sin tale i går.

De siste dagene har pro-russiske styrker tatt kontroll over flere av Ukrainas militærbaser på halvøya, og ukrainske myndigheter har gitt sine styrker tillatelse til å forsvare seg med våpen mot russerne. Ingen skudd ble avfyrt under dagens beleiringer.

Norske sanksjoner Statsminister Erna Solberg iverksetter flere sanksjoner mot Russland som en reaksjon på intervensjonen på Krim-halvøya. Klima- og miljøminister Tine Sundtofts statsrådbesøk i Moskva er avlyst, det samme er flere andre «kontaktpunkter» og en militærøvelse.

- Klima- og miljøministeren har avlyst et møte i Moskva i neste uke. Flere kontaktpunkter avvikles. Vi har også stoppet Northern Eagle-øvelsen i nord, sier Erna Solberg på et pressemøte i Stortinget i dag.

Samtidig har EUs utenriksministre ble enige om målrettede sanksjoner mot i alt 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina. Disse 21 blir ilagt reiserestriksjoner og får eventuelle verdier i europeiske banker frosset.