Krigen i Ukraina

Problem: - Kan gå tomme

Oberstløytnant Palle Ydstebø mener den russiske militærledelsen står overfor et problem.

KAMPER: To ukrainske soldater ser mot frontlinjen utenfor Sievjerodonetsk. Foto: NTB
KAMPER: To ukrainske soldater ser mot frontlinjen utenfor Sievjerodonetsk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Tre måneder ut i krigen har Russland blitt påført store tap i Ukraina.

De har tapt rundt hovedstaden Kyiv, og har bare kontroll på mindre områder i øst, hvor fokuset nå er flyttet.

I flere dager har russiske styrker angrepet byen Sievjerodonetsk. Om de tar kontroll over byen vil det bety at Russland kontrollerer hele Luhansk. En av de to regionene, den andre Donetsk, som Russlands president Vladimir Putin anerkjente som uavhengige rett før Russland gikk inn i Ukraina.

- Begrenset

- Det virker som Ukraina prøver å holde Sievjerodonetsk og tvinge Russland til en seig bykrig tilsvarende det som var i Mariupol. Om de lykkes med det vil de påføre Russland store tap, sier oberstløytnant Palle Ydstebø til Dagbladet.

«TOS-1»: Denne videoen publisert i sosiale medier, skal vise et angrep på Russlands dødeligste våpen, ifølge ukrainske styrker. Vis mer

Ydstebø mener russerne må gjøre en nøye vurdering på hvor offensivt de kan gå til mot byen. Seinest torsdag melder britisk etterretning om at Russland har lidd store tap i Ukraina.

- Det er begrenset hvor mange kostbare seire de kan ta før de går tomme for styrker, påpeker Ydstebø.

Tidligere sjef for forsvarsstaben, Arne Bård Dalhaug, mener Ukraina er godt rustet for en lengre krig.

- De fleste gjetter på at krigen blir mer langvarig, og forsyningen av ukrainerne med våpen tar ikke slutt. Nå får de også tid til å trene styrkene sine i bruk av vestlige våpen.

Nedskalerte ambisjoner

Det har blitt spekulert i at president Vladimir Putin vil erklære seier i området om de greier å ta Sievjerodonetsk. Det narrativet vil ikke norske eksperter være med på.

- I beste fall er det en liten taktisk gevinst. Det store målet er å kontrollere Ukraina, den reduserte er å ta Luhansk og Donetsk, som de har et godt stykke igjen for. Om de ikke greier å utnytte den seieren til å ta seg videre, kan det ikke brukes til noen videre utvikling, svarer Ydstebø.

- Det er jo ikke en seier. Det er en veldig nedskalert versjon. De kan si at Luhansk oblast er okkupert av russerne slik Putin lovet 22. februar, men Donetsk er fortsatt stort sett under ukrainsk kontroll, forklarer Dalhaug.

Han mener krigens utvikling bærer tydelig preg av at de russiske ambisjonene blir mindre og mindre.

- Per nå har man i realiteten endt opp med et lite taktisk slag rundt Sievjerodonetsk. De fleste analyser viser at de ikke har kapasitet til å gjøre større angrep enn det de gjør nå.

VIDEOMELDING: Tsjetsjenias fryktede diktator og Vladimir Putins nære allierte, Ramzan Kadyrov, kommer med en kryptisk beskjed til Polen. Video: Twitter Vis mer

Russiske bombing har økt «eksponentielt» og russiske styrker overføres fra forskjellige regioner for annektere i Sievjerodonetsk «for enhver pris», sa byens ordfører, Serhij Hajdaj, onsdag ifølge CNN.

- Den neste uka er avgjørende, sa han og fortsatte:

- Hvis de ikke lykkes innen lørdag eller søndag, vil de gå tom for krefter, og situasjonen vil i det minste stabilisere seg for oss.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer