Problem-ungdom sexdebuterer før

Ungdom som debuterer seksuelt før de er 15 år, har ofte en vanskelig bakgrunn og et høyt forbruk av rusmidler. En tredjedel har forsøkt å ta sitt eget liv. Seks prosent av dagens 12-, 13- og 14-åringer har hatt sitt første samleie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det viser en undersøkelse fra NOVA - Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring - som legges fram i dag på det første rådsmøtet i Verdikommisjonen.

Unge som debuterer seksuelt før de er 15, har ofte en bakgrunn med lite varme, forståelse og kjærlighet. De har sjelden klare regler hjemme, og foreldrene vet lite om hvem de er sammen med. Mange har i tillegg foreldre som ofte er beruset.

Selv har de et høyt forbruk av alkohol eller hasj. Hele 20 ganger så mange av de tidligste debutantene har forsøkt hasj, sammenliknet med sine jevnaldrende.

Kriminalitet

De skulker skolen og driver hærverk oftere enn andre, men flere har også drevet mer alvorlig vinnings- og voldskriminalitet. De lider oftere av angst og depresjoner, og en tredjedel av de tidlige debutantene har forsøkt å ta sitt eget liv.

I alt 11000 unge fra hele landet har deltatt i undersøkelsen. Av disse var 2500 ungdommer i aldersgruppen 12- 14 år. Seks prosent av dagens 12-, 13- og 14-åringer utgjør over 9000 av i alt 156000.

- Undersøkelsen viser at det er behov for noe mer enn teknisk prevensjonsveiledning. Den antimoralismen som har preget de siste tiåra, kan ha helt ut barnet med badevannet, og har nok ført til at mange vegrer seg for å snakke om annet enn det rent tekniske.

Det bør ringe en klokke når 13-årige jenter kommer og ber om p-piller. Da er det behov for noe mer enn en reseptblokk, sier NOVA-forsker Willy Pedersen, som står bak undersøkelsen.
Han oppfordrer både foreldre, lærere og andre som har mye kontakt med ungdom til å ta opp temaet.

Stemmer ikke

Til Klinikk for seksuell opplysning i Oslo kommer mange jenter for å få råd om prevensjon og for å få resepter.

Daglig leder ved klinikken, Janet Taylor Tveit, støtter forsker Pedersen i at det er behov for mer enn teknisk prevensjonsundervisning.

Hennes erfaring med de yngste debutantene stemmer imidlertid ikke med undersøkelsen.
- Jeg tror nok det er et gjennomsnitt av befolkningen som oppsøker oss, og vi har ikke et inntrykk av de yngste som bekrefter denne undersøkelsen. Men vi har besøk av en del helsesøstre som driver med ungdom. De møter nok de yngste oftere enn vi gjør, sier Tveit.

Skriver ut resept

- Hva gjør dere når 13-åringer ber om å få resept på p-piller?

- Vi vurderer modenheten, men de har i prinsippet lov til å be om og få utlevert resepter. Hvis vi får inntrykk av at det ikke er et selvstendig modent ønske, kan vi gå mer inn i det. Men i utgangspunktet spør vi lite i konsultasjonen. Vi må fange opp et eller annet signal på noe annet før vi begynner å stille spørsmål.
Det er få under 15 som kommer til oss. Noen slengere debuterer i sjuende klasse, mens det er en del åttende- og niendeklassinger, sier Tveit.

VANSKELIG BAKGRUNN: Jenter som debuterer seksuelt før de er 15, er sterkt utsatt for seksuelle krenkelser og voldtekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer