- Problematisk og alvorlig

Det mener George W. Bush om våpeninspektørenes stridshodefunn i Irak. Samtidig maner Saddam sitt folk til kamp mot Vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag fant FNs våpeninspektører 11 tomme kjemiske stridshoder på et ammunisjonsdepot 12 mil utenfor Iraks hovedstad, Bagdad.

- Det er ulovlig for Irak å ha kjemiske stridshoder, sier pressetalsmann ved Det hvite hus, Ari Fleischer.

Irakiske myndigheter sier de glemte at de hadde stridshodene.

- Presidenten ser på dette som problematisk og alvorlig, sier Fleischer.

Han understreker at stridshodene ikke var nevnt i Iraks 12 000 sider store våpenrapport, som de ga til FN. Irak fortalte at rapporten er fullstendig og inneholder informasjon om alle våpenprogrammene landet har.

Undersøkelser

Tester blir nå foretatt for å undersøke når - eller om - noen av stridshodene har inneholdt dødelige kjemikalier. Liknende stridshoder ble ødelagt av våpeninspektører som var i Irak på 90-tallet.

FN sa at stridshodene var i utmerket stand, og identiske med typen Irak importerte på 80-tallet.

Irak har på sin side slått tilbake mot funnet og hevder at det ikke er masseødeleggelsesvåpen, og at de simpelthen hadde glemt at de hadde stridshodene.

Saddams krigstale

Fredag holdt Saddam Hussein en tale for å markere 12 årsdagen til starten av Golfkrigen. Han mante nasjonen til å «stå opp» mot angriperne.

- Vi er skal slå motstanderen. Vi har mobilisert alt vi har, inkludert militæret, folket og lederne, sa diktatoren.

Irak venter tilsynelatende bare på at USA og Storbritannia skal angripe, og analytikere tolker retorikken til Bush dithen at han bare venter på en grunn til å angripe landet.

Så langt er det lite som tyder på at funnet av stridshodene er grunnen Bush-administrasjonen har ventet på. George W. Bush har sagt at han ikke kommer til å angripe Irak uten å ha støtte i Sikkerhetsrådet. Det får han trolig ikke uten å ha helt klare bevis på at Saddam har masseødeleggelsesvåpen.

LIKER IKKE FUNNET: President George W. Bush ser alvorlig på funnet av stridshoder i Irak.