- Problematisk

En ny oppsiktsvekkende undersøkelse viser at det kan ta over 100 år for lik å bli brutt ned på norske gravplasser.

KRITISK: Flere lik bruker en livstid på å brytes ned, ifølge en ny undersøkelse. Her fra Vestre Gravlund. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRITISK: Flere lik bruker en livstid på å brytes ned, ifølge en ny undersøkelse. Her fra Vestre Gravlund. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Den lange nedbrytingstida er problematisk med tanke på avdødes verdighet, av hensyn til de etterlatte og at det er en psykisk belastning for de som jobber på gravplassene.

Det sier forsker Inghild Halvorsen Økland ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Hun står bak en fersk undersøkelse som kom med oppsiktsvekkende oppdagelser: Det kan gå minst 100 år før lik på norske gravplasser blir til jord.

Ifølge undersøkelsen er det den dårlige jordkvaliteten som gjør at nedbrytingen tar lengre tid enn normalt.

Det var NRK som omtalte saken først.

-Sjokkerende syn

Økland vet bedre enn de fleste hva konsekvensene av den dårlige jordkvaliteten kan bli.

Under arbeidet med undersøkelsen observerte hun flere lik der avdødes verdighet ikke var ivaretatt.

- Vi vet at det er flere lik som har klare ansiktstrekk selv om det er lenge siden de ble begravd. Heldigvis slapp vi å se dette med egne øyne, sier hun og legger til:

- Vi har derimot sett at det er lik med intravenøst utstyr og armbånd fra sykehuset. Vi har også sett en kiste der det var kastet en åpnet søppelpose sammen med liket. Det påvirker ikke nedbrytningsprosessen direkte, men det er et ganske sjokkerende syn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer