Presidentvalget i Tyrkia:

- Problematisk

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan blir sittende i minst fem år til. - Det er vanskelig å bedømme hvor reelle resultatene underveis er, sier norsk Tyrkia-ekspert.

TYRKIAS PRESIDENT: Erdogan går løs på et tredje tiår som Tyrkias leder. Foto: REUTERS / Murad Sezer / NTB
TYRKIAS PRESIDENT: Erdogan går løs på et tredje tiår som Tyrkias leder. Foto: REUTERS / Murad Sezer / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kveld erklærer tyrkiske, statlige medier Erdogan som valgvinner, og han går dermed løs på et tredje tiår som landets leder. Det ble klart rundt klokka 19.30 norsk tid.

Etter at 98,2 av stemmene var talt opp, viste tallene at Erdogan hadde fått 52,1 av stemmene, mens hans rival Kemal Kiliçdaroglu hadde fått 47,9 prosent av stemmene.

Gjennom hele kvelden vippet de to kandidatene rundt 50-prosenttallet, og det var ikke før nærmere 90 prosent av stemmene var talt opp at Erdogan begynte å gå fra.

I 21.30-tida søndag kveld bekrefter valgkommisjonen at Erdogan vant valget.

- Ville overrasket

Det er ikke det offisielle tyrkiske valgrådet som offentliggjør tallene under tellingen - men Erdogans støttespillere. Hvorvidt målingene som ble offentliggjort underveis var helt riktige, kan dermed ikke verifiseres.

- Det ville uansett vært svært overraskende om ikke Erdogan vant denne runden av valget. Jeg tenkte vel ikke på valgrunden som særlig spennende.

Det sier Einar Wigen, professor i Tyrkia-studier ved Universitetet i Oslo.

Han beskriver selve valgkvelden som veldig tilpasset formidling gjennom mediene, og mener det er tydelig at presidentens støttespillere i stor grad forsterker det å holde hånda om resultatene, og hvordan de formidles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer