Møtte kinesisk sensurtopp bak lukkede dører:

- Problematisk

Kinas kulturminister er også direktør og visedirektør i to myndighetsorganer som er sentrale i Kinas sensur- og propagandaapparat. Forrige uke møtte han kulturminister Lubna Jaffery. Pressen var ikke invitert.

TALSPERSON: Sun på en pressekonferanse under den 20. Nasjonalkongressen til Kinas kommunistparti i 2022, hvor han fungerte som talsperson. Her uttalte han blant annet at Kina ikke vil forplikte seg til ikke å invadere Taiwan, ifølge en nyhetsartikkel publisert på nettsidene til Kinas statsråd. Foto: Mark Schiefelbein / AP Photo / NTB
TALSPERSON: Sun på en pressekonferanse under den 20. Nasjonalkongressen til Kinas kommunistparti i 2022, hvor han fungerte som talsperson. Her uttalte han blant annet at Kina ikke vil forplikte seg til ikke å invadere Taiwan, ifølge en nyhetsartikkel publisert på nettsidene til Kinas statsråd. Foto: Mark Schiefelbein / AP Photo / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 29. januar møtte kulturminister Lubna Jaffery (Ap) Kinas minister for kultur og turisme, Sun Yeli, i et møterom på Nasjonalmuseet.

Anledningen var 70-årsjubileet for diplomatiske relasjoner mellom Norge og Kina, og de to ministrene diskuterte «viktigheten av kunstnerisk og kulturelt samarbeid mellom Norge og Kina».

- Menneskerettigheter, og spesielt status for kunstnerisk og kulturell frihet og ytringsfrihet, ble også tatt opp av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, skrev Kulturdepartementet i en pressemelding.

Møtet foregikk bak lukkede dører, og de to ministrene gjorde seg ikke tilgjengelige for pressen under besøket.

- Det er ikke tenkt å ha møtet åpent eller å ha noen pressekonferanse, nei. Men vi lager nok en liten nettsak i etterkant med et foto du kan bruke, og så kan du selvsagt henvende deg til oss på vanlig måte hvis det er noe du lurer på, skrev departementets kommunikasjonssjef Marius Bakke i en e-post torsdag 25. januar, etter spørsmål fra Dagbladet.

Les Kultur- og likestillingsdepartementets svar - før og etter møtet - lenger nede i saken.

KULTURSAMARBEID: Fra venstre: Gao Zheng (leder for avdeling for internasjonal utveksling og samarbeid, Ministerium for kultur og turisme i Kina), kulturminister Lubna Jaffery (Ap), Sun Yeli, Hou Yue (Kinas ambassadør til Norge).
KULTURSAMARBEID: Fra venstre: Gao Zheng (leder for avdeling for internasjonal utveksling og samarbeid, Ministerium for kultur og turisme i Kina), kulturminister Lubna Jaffery (Ap), Sun Yeli, Hou Yue (Kinas ambassadør til Norge). Vis mer

Ifølge nettsidene til det kinesiske Statsrådets informasjonskontor (SCIO) er kulturminister Sun Yeli også direktør eller minister for SCIO, og har en visedirektørstilling i Publisitetsdepartementet til Kinas kommunistparti.

Publisitetsdepartementet er også kjent som Det sentrale propagandadepartement.

SCIO og Publisitetsdepartementet har historisk sett hatt viktige roller innen sensur av internett og presse i Folkerepublikken Kina, ifølge blant andre det amerikanske myndighetsbyrået Congressional-Executive Comission on China (CECC).

Den amerikanske tankesmien Council on Foreign Affairs omtaler Publisitetsdepartementet som det viktigste av Kinas sensurorganer, og skriver at det koordinerer med statlige organer for presse, film og TV for å «sørge for at innholdet fremmer partiets doktrine.»

Ifølge forskere ved tsjekkiske Sinopsis ble SCIO integrert i Publisitetsdepartementet i 2014, og fungerer i dag som et internasjonalt dekknavn for departementet.

EKSPERT: Anne-Marie Brady, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Canterbury i New Zealand, i 2018. Foto: Nick Perry / AP Photo / NTB
EKSPERT: Anne-Marie Brady, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Canterbury i New Zealand, i 2018. Foto: Nick Perry / AP Photo / NTB Vis mer

Ett kontor - to navn

At Statens informasjonskontor (SCIO) og Publisitetsdepartementet i praksis er ett og samme organ, bekrefter også Anne-Marie Brady, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Canterbury i New Zealand.

- Statsrådets informasjonskontor (SCIO) er en del av propagandasystemet til Kinas kommunistparti. Som andre parti-stat-organisasjoner, er det ett kontor med to navn, skriver Brady i en e-post til Dagbladet søndagen før besøket.

SCIO-navnet brukes i internasjonale sammenhenger, mens det kinesiske navnet Zhongguo zhongyang xuanchuanbu - Det sentrale propagandadepartement - brukes i Kina, ifølge professor Brady.

- Propaganda er ikke et negativt ord for kinesiske myndigheter. Kinas kommunistparti anser det som en kjerneoppgave å opprettholde kontroll over den offentlige sfære innad i Kina, og diskurs som er relevant for Kinas interesser internasjonalt.

PARTILEKTYRE: Sun har vært involvert i utviklingen av en rekke større politiske verker, ifølge Breistrand, deriblant Xi Jinpings sentrale firebindsverk «The Governance of China» - her utstilt med annet lesestoff i en bokhandel i Krakow. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/NTB
PARTILEKTYRE: Sun har vært involvert i utviklingen av en rekke større politiske verker, ifølge Breistrand, deriblant Xi Jinpings sentrale firebindsverk «The Governance of China» - her utstilt med annet lesestoff i en bokhandel i Krakow. Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer

- Brukes som politiske pressmidler

Sun Yeli har tidligere jobbet i Sentralkomiteens forskningssenter for partilitteratur, og har vært visepresident for Sentralkomiteens institutt for partihistorie og -litteratur, ifølge den statskontrollerte avisa China Daily.

- Han er historiker og har siden 1988 jobbet sentralt med utviklingen av ideologisk forskning på Kommunistpartiets historie, Kinas statsledere, og landets moderne historie. Sun har gjennom hele sin karriere jobbet med ideologisk kunnskapsproduksjon, både som skribent og ansvarlig redaktør.

Det sier NUPI-forsker Line Marie Breistrand til Dagbladet søndagen før møtet.

Sun har vært involvert i utviklingen av en rekke større politiske verker, ifølge Breistrand, deriblant Xi Jinpings sentrale firebindsverk «The Governance of China».

- Fra norsk side er det kanskje lett å tenke at vi tar imot Kinas minister for kultur og turisme, men Suns øvrige roller innebærer at han står ansvarlig for hvordan Kinas historie formidles gjennom kultur, kultursamarbeid og turisme. Alle disse tre brukes aktivt av Kommunistpartiet som politiske pressmidler, sier hun.

EKSPERT: NUPI-forsker Line Marie Breistrand. Foto: NUPI
EKSPERT: NUPI-forsker Line Marie Breistrand. Foto: NUPI Vis mer

- Problematisk

Gitt sin rolle som direktør for Statsrådets informasjonskontor, er det ingen tvil om at Sun selv har en utøvende rolle innenfor Kinas sensur- og propagandaapparat, ifølge forskeren.

- Det er problematisk hvis norske politikere tror at det er mulig å møte «bare kulturministeren». Intensjonen fra kinesisk hold er nettopp å ikke skille disse hattene, men snarere sørge for at statsapparatet er tett knyttet til partiets ideologiske agenda.

Suns rolle som visedirektør i partiets Publisitetsdepartementet er knyttet til vesentlig mer politisk innflytelse enn begge de to ministerpostene han innehar i regjeringsapparatet, ifølge Breistrand.

- Sun er først og fremst en partimann, og partitilhørighet trumfer alt. Denne ministerposten ville aldri blitt utnevnt til en person uten sentral tilhørighet i partiet og med god forståelse for partiets ideologiske arv.

- Kommunistpartiets interesser står alltid høyest på dagsorden for Kinas utenrikspolitikk, og kulturutveksling og turisme utgjør en viktig rolle i dette.

Publisitetsdepartementet er en sentral premissleverandør innad i Kinas sensur- og propagandaapparat, ifølge Breistrand.

- Alle statlige departementer i Kina driver med en viss form for propagandaarbeid. Veldig forenklet kan man si at Publisitetsdepartementet legger føringene for hvordan partilinjen kommuniseres nedover i partiorganisasjonen og ut til statsapparatet, før andre organer implementerer den utad.

MØTER KINESISK PRESSE: Sun (til høyre) sammen med Kinas utenriksminister Wang Yi (i midten) under en pressekonferanse i lokalene til Statsrådets informasjonskontor i september 2023. Foto: Andy Wong / AP Photo /NTB
MØTER KINESISK PRESSE: Sun (til høyre) sammen med Kinas utenriksminister Wang Yi (i midten) under en pressekonferanse i lokalene til Statsrådets informasjonskontor i september 2023. Foto: Andy Wong / AP Photo /NTB Vis mer

- Veldig uheldig

Trine Angelskår, leder av Kina-utvalget i Norsk PEN, reagerer på at Jaffery og Sun ikke møtte pressen.

- Når den kinesiske sensurministeren blir tatt imot av vår kulturminister, er det viktig at hun 1) viser hvordan ytringsfriheten praktiseres i Norge og inviterer til åpen pressekonferanse eller annen mulighet der offentligheten kan stille ham spørsmål, og 2) retter tydelig kritikk mot kinesiske myndigheters undergraving av ytringsfriheten i Kina - ikke minst utraderingen av ytringsfriheten i Hongkong de siste åra.

Det skrev hun i en SMS til Dagbladet før møtet.

- Vi synes at det er veldig uheldig at kulturministeren ikke la til rette for en pressekonferanse der en offentlighet kan møte og stille spørsmål til den kinesiske kulturministeren. Det handler om å vise hva ytringsfrihet er, legger hun til etter møtet.

FLERE JUBILEER: Sun i Versailles i Frankrike 31. januar, under feiringen a 60-årsjubileet for diplomatiske relasjoner mellom Frankrike og Kina. Foto Chang Martin / SIPA / Shutterstock / NTB
FLERE JUBILEER: Sun i Versailles i Frankrike 31. januar, under feiringen a 60-årsjubileet for diplomatiske relasjoner mellom Frankrike og Kina. Foto Chang Martin / SIPA / Shutterstock / NTB Vis mer

- Generell agenda

Kultur- og likestillingsdepartementet er forelagt Angelskårs kritikk.

- Vi pleier ikke å kalle inn til pressekonferanse uten å ha noe vi skal offentliggjøre, og heller ikke i tilknytning til møter med såpass generell agenda som i dette tilfellet. Som sagt var møtet offentliggjort på forhånd i statsrådens kalender samt på nettsida vår, og vi er tilgjengelige for spørsmål og kommentarer.

Det skriver departementets kommunikasjonssjef Marius Bakke i en e-post til Dagbladet.

- Som nevnt tidligere tok statsråden i møtet med sin kinesiske motpart tydelig opp nettopp ytringsfrihet, behandlingen av marginaliserte grupper og likestilling.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) tok også opp menneskerettighetsspørsmål i møte med Kinas utenriksminister i Beijing under sitt besøk mandag og tirsdag denne uka, ifølge Bakke.

- Vi er innforstått med at ministeren har flere roller enn den han har som regjeringsmedlem. Likevel møter vi ulike land på regjeringsnivå som ledd i å fremme Norges interesser internasjonalt.

- Sentrale sensuroppgaver

Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI omtaler Statsrådets informasjonskontor som «et veldig et viktig regjeringsorgan».

Kontorets funksjoner inkluderer å pleie omgang med journalister i inn- og utland, samt å «fremme et mest mulig positivt syn på Kina», ifølge Kina-eksperten.

- Sun Yeli sitter ikke i toppledelsen i Kommunistpartiet, men han er veldig tett på toppledelsen. Han er minister for Informasjonskontoret - et svært apparat og et departement i seg selv - og det er i hvert fall ikke unaturlig hvis det ligger veldig sentrale sensur- og kontrollorganoppgaver innunder dette kontoret, sier han til Dagbladet.

EKSPERT: Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI. Foto: NUPI
EKSPERT: Seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved NUPI. Foto: NUPI Vis mer

Over flere år har Kommunistpartiet befestet sin styring over det kinesiske regjeringsapparatet, som tidligere har vært mer atskilt fra partiorganisasjonen, forklarer han.

- Det gjelder alle viktige organer og funksjoner. Det er Kinas kulturminister som kommer til Norge, men det er en mann som er langt mer informert enn en kulturminister uten Suns øvrige funksjoner.