SALGSSVIKT: I Norge falt salget med syv prosent i lokal valuta i første kvartal. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
SALGSSVIKT: I Norge falt salget med syv prosent i lokal valuta i første kvartal. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.Vis mer

Hennes & Mauritz

Problemene fortsetter for Hennes & Mauritz

Trøbbelet fortsetter for den svenske motegiganten. I første kvartal falt salget, varelageret økte og driftsresultatet falt med over 60 prosent.

(Finansavisen): Svenske Hennes & Mauritz har vært i hardt vær etter at omsetningen falt med fire prosent på konsernnivå i fjerde kvartal i fjor.

Etter dette har aksjen falt fra å bli handlet for 203 svenske kroner i midten av desember til 119,54 kroner tirsdag formiddag, skriver Finansavisen.

I går la motegiganten frem kvartalstall for perioden 1. desember til og med 28. februar. Markedet reagerte med å sende aksjen ned over fire prosent ved børsåpning.

Det skyldes blant annet at omsetningen falt med om lag 1,7 prosent sammenlignet med samme periode året før, ifølge avisen.

I Norge falt salget med 12 prosent i svenske kroner, og 7 prosent i lokal valuta (norske kroner). Ved utgangen av februar hadde H&M 128 butikker i Norge.

Driftsmarginen falt

Karl-Johan Persson, adm. direktør i H&M, gjentok i kvartalsrapporten det han har sagt flere ganger det seneste halvåret:

«De raske endringene i klesbransjen fortsetter. Som tidligere nevnt, starten på året har vært tøff. 2018 er et overgangsår for H&M-gruppen».

Det svakere salget skyldes ifølge Persson blant annet at varelageret økte, som medførte et behov for store salgskampanjer, i tillegg til en «uvanlig kald» vinter, skriver Finansavisen.

Selskapet har tidligere uttalt at det forventer å stenge 170 butikker og åpne totalt 390 nye butikker i år. En netto på 220 nye butikker er det laveste for kleskonsernet siden 2010.

Driftsresultatet for første kvartal endte ifølge Finansavisen på 1.208 millioner svenske kroner, en nedgang på mer enn 60 prosent fra samme kvartal året før.

Det innebærer at driftsmarginen falt fra 6,7 prosent til 2,6 prosent.

Tror på bedring

H&M-sjef Karl-Johan Persson påpeker ifølge Finansavisen at flere av de pågående tiltakene allerede gir gode resultater, selv om de ikke har blitt implementert i stor nok grad til å ha avgjørende effekt på resultatet.

Videre holder Persson fast ved at H&M-gruppen vil oppnå et noe bedre resultatet i 2018 enn i fjor.

Andre økonominyheter:

Dette kan du selge uten at gevinsten blir skattlagt
Verdens dyreste byer i 2018