ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedvev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
ENIGE: Russlands president Dmitrij Medvedvev på pressekonferansen etter de politiske samtalene med og statsminister Jens Stoltenberg tirsdag. Foto: Jon Terje Hellgren HansenVis mer

- Problemene med Smutthullet vil langt på vei forsvinne

Det mener leder for distriktskommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den nye grensedelingen mellom Norge og Russland som ble klar i dag, fører til at mye av problemene knyttet til Smutthullet vil forsvinne. Det mener forretningsmannen og samfunnsviteren, Johan Petter Barlindhaug, som leder regjeringens distriktskommisjon.

- Grenseavtalen med Russland vil gjøre det mye enklere å kontrollere fisket i Smutthullet, sier Barlindhaug.

- Vil måtte samarbeideSmutthullet er betegnelsen på et 67 100 kvadratkilometer stort havområde i Barentshavet. Smutthullet er omgitt av Norges økonomiske sone, fiskevernsonen ver Svalbard og Russlands økonomiske sone.

- Det vil fortsatt være elementer av havrettsproblematikk i området. Russland og Norge vil måtte samarbeide. Men problemene vil langt på vei forsvinne, sier Barlindhaug.

Bare på havbunnenSmutthullet berøres bare av delelinjeavtalen på havbunnen, hvilket er en kontinuerlig sokkel fra fastlandet til dyphavet nord for Svalbard, opplyser professor Willy Østreng.

- Denne sokkelen omfatter også Smutthullet. Derfor vil delelinjen gjelde på havbunnen i Smutthullet, men ikke for vannmassene da disse er åpent hav, sier Østreng.

SMUTTHULL-PROBLEMER: Vi har nå fått en avtale med Russland om de omstridte områdene i Barentshavet. Dette vil føre til at problemene med Smutthullet langt på vei vil forsvinne, sier Johan Petter Barlindhaug. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
SMUTTHULL-PROBLEMER: Vi har nå fått en avtale med Russland om de omstridte områdene i Barentshavet. Dette vil føre til at problemene med Smutthullet langt på vei vil forsvinne, sier Johan Petter Barlindhaug. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer

I 1999 ble det inngått en avtale mellom Russland, Norge og Island om kvotebytte som gjorde slutt på det uregulerte fisket i Smutthullet. Dessuten fikk norske myndigheter hjemmel til å «svarteliste» utenlandske fartøyer som fisket i Smutthullet. Fartøyene på denne listen fikk landingsforbud for fangsten fra Smutthullet.

Havretten spiller inn
Kontinentalsokkelkommisjonen i FN avgjorde i 2009 at Smutthullet er en del av den norske kontinentalsokkelen, opplyser seniorforsker i NUPI, Jakub M. Godzimirski.

Han tror ikke grensedelingen vil ha noe å si for reglene som gjelder i Smutthullet, men han er ikke sikker.

- Deler av området kan fortsatt komme innunder Havretten, sier Godzimirski.

Havretten behandler spørsmål om grensen mellom territoriefarvann, økonomisk sone og internasjonalt farvann.

SKRIVER UNDER: Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg undertegner tirsdag avtaler ang det norsk-russiske samarbeidet. Foto: Berit Roald / SCANPIX
SKRIVER UNDER: Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg undertegner tirsdag avtaler ang det norsk-russiske samarbeidet. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

Olje- og gassforekomsterI dag kom Norge og Russland til et kompromiss om delelinjen i Barentshavet. Det ble delt midt mellom Norges grensekrav og Russlands grensekrav.

Det finnes store forekomster av olje og gass i Barentsregionen. I russisk sektor er det allerede gjort store funn, blant annet verdens største gassfelt, Stockmanfeltet.

- Russiske geologer tror at det kanskje finnes et tre-fire ganger større felt under Hjaømar Johansen-høyden, opplyser Barlindhaug til Dagbladet.

Grensen som nå er tegnet opp, skal gå tvers igjennom Hjalmar Johansen-høyden. Linja er tegnet opp midt mellom kravet fra Norge og kravet fra Russland.

EN SEIER FOR DIPLOMATIET:  Direktør Willy Østreng mener avtalen er en stor seier for diplomatiet.
EN SEIER FOR DIPLOMATIET: Direktør Willy Østreng mener avtalen er en stor seier for diplomatiet. Vis mer