Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Problemene Russland og Kina

Barack Obama angrep sin utfordrer Mitt Romney både når det gjelder Russland og Kina i nattas president-debatt.

SER HVER SIN VEI:  Barack Obama og Mitt Romney i den siste presidentdebatten i natt. AFP PHOTO / Saul LOEB
SER HVER SIN VEI: Barack Obama og Mitt Romney i den siste presidentdebatten i natt. AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdet til begge land er delikat og har i seg elementer av en kald krigs retorikk i seg. I internasjonal politikk utfordrer både Vladimir Putins Russland, og det kommunistiske Kina, USAs posisjon etter den kalde krigens slutt som den eneste supermakt og Frihetens fyrtårn. Russland utfordrer ideologisk og sikkerhetspolitisk. Kina gjør det økonomisk og sikkerhetspolitisk.

- Geopolitisk fiende
Før debatten i går hadde Romney kritisert Obama for ikke å være tilstrekkelig tøff i forhold til utfordringene fra både Russland  og Kina. Men Obama tok i natt tak i en av Romneys uttalelser fra i sommer, da Romney sa dette:

- Russland er uten tvil vår fremste geopolitiske fiende.

I debatten i natt beskyldte Obama for å ville tilbake til den kalde krigen på 1980-tallet, før Berlin muren falt i 1989, og Sovjetunionen ble historie i romjula 1991.

- Jeg er glad du identifiserer al-Qaida som en trussel, fordi for et par måneder siden, da du ble spurt om hva som var den største geopolitiske truselen Amerika sto overfor, så sa du Russland, og ikke al-Qaida, sa Obama.

Hvem var mest statsmann?
Nattas debatt handlet mest om hvem som framsto med «statsmannstakter». Romney har kommet med flere underlige utenrikspolitiske utspill, blant annet under sin tur til Europa og Midtøsten i sommer, da han blant annet klarte å fornærme arrangørene av London-OL.

Men noe av den kritikken Romney har holdt fast ved, er Obama-administrasjonens forsøk på å «re-sette» forbindelsene med Russland. Han mener at Russlands rolle som USAs utfordrer, blant annet i FNs sikkerhetsråd, er et argument for å holde Russland på armlengs avstand.

- Russland fortsetter å slåss mot oss i FN gang etter gang. Jeg vil ikke ha på meg rosa fargede solbriller når det gjelder Russland eller herr Putin, sa Romney.

Obama på sin side forsvarte sin Russland-politikk, særlig den nye START-avtalen fra 2010, som dramatisk reduserer både USAs og Russlands atomvåpenarsdenaler.

Forsiktige med Kina
Når det gjelder Kina, som følger Russland som USAs utfordrer i Sikkerhetsrådet, var debatten mer forsiktig. Kinas posisjon som verdens nest største økonomi hadde også seget inn over Romney, som tidligere i valgkampen har kommet med friske utspill, og krevd en tøffere holdning for blant annet å redusere Kinas enorme handelsoverskudd i forhold til USA.

- Vi kan være en partner i forhold til Kina. Vi trenger ikke være noen motstander på noen måte, sa Romney.

Obama la vekt på at USA flere ganger har bragt ubalansen i handelen med Kina inn for Verdens handelsorganisasjon, og vunnet fram.

Men debatten om Kina handlet mest om amarikanske arbeidsplasser. Og Obama kritiserte friskt Romney for å ha investert i selskaper som som har flyttet produksjon fra USA til Kina. Dette fikk Obama til å si:

- Guvernør, du er den siste som vil bli tøff i forhold til Kina, sa Obama, og henviste til Romneys forretningsinteresser i verdens nest største økonomi etter USAs.