Problemer for Pfizer

Klarer ikke å levere vaksine som planlagt.

FORSINKET: Pfizers vaksineleveranse går ikke som planlagt. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
FORSINKET: Pfizers vaksineleveranse går ikke som planlagt. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pfizer kan bare levere halvparten så mange vaksiner som forventet i år. Det skriver Wall Street Journal.

Selskapet gikk i november ut og sa de skulle levere 100 millioner vaksine-doser globalt innen 2020 var over. Nå modereres tallet til 50 millioner.

Pfizer gikk i november ut og sa at dersom vaksinen ble godkjent, kunne legemiddelselskapet sende ut 20 millioner vaksinedoser i løpet av timer. Ifølge Wall Street Journal skyldes det problemer med distribusjonen av vaksinen. Det er likevel ventet at Pfizer vil levere mer enn en milliard doser i 2021.

- Oppskaleringen av råmateriale-leveransene tok mer tid enn vi forventet. I tillegg kom hovedresultatene fra testingen seinere enn vi først hadde forventet, sier en talsmann til Wall Street Journal.

Pfizers vaksine er en av kandidatene som kan bli tilgjengelig i EU og Norge, dersom vaksinen blir godkjent. Råmaterialene leveres fra amerikanske og europeiske leverandører, men selskapet har selv ikke ønsket å kommentere hvor leveranseproblemene har oppstått.

Problemene Pfizer nå har havnet i, illustrerer hvor annerledes utviklingen av coronavaksinen er. Vanligvis venter en vaksineprodusent med å kjøpe inn råmateriale til produksjonen til etter at vaksinen er godkjent.

KLART: Overlege ved Statens legemiddelverk, Sigurd Hortemo, tror vaksineringen kan begynne fort når en vaksine først godkjennes. Vis mer

Pfizer har aldri tidligere produsert en vaksine som bruker såkalt mRNA-teknologi.

- For denne vaksinen har alt skjedd samtidig. Vi startet med å sette opp forsyningskjedene i mars, mens vaksinen fortsatt var under utvikling. Det har aldri skjedd før, sier en Pfizer-ansatt som Wall Street Journal har snakket med.

Leveranseproblemene kan blant annet få konsekvenser for Storbritannia, som har godkjent Pfizer-vaksinen og bestilt 40 millioner doser.

VAKSINE: Helsedirektør Bjørn Guldvog snakker om hvordan tiden fram mot vaksine kan bli. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørge Dahle Johansen. Vis mer

Også Norge har håp om å kunne gå i gang med massevaksinering med Pfizers vaksine, men er avhengig av at EU først godkjenner den. Det er ventet at det vil skje på et møte 29. desember.

Pfizer-vaksinen gir ifølge legemiddelprodusenten beskyttelse mot covid-19 i 95 prosent av tilfellene. Det er heller ikke meldt om alvorlige bivirkninger. Vaksinen tas i to doser, med tre ukers mellomrom, og er ventet å koste omkring 180 kroner per dose.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer