Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Problemer i kø for Abdallah

Det er et svært farlig farvann den unge kongen nå på egen hånd må manøvrere seg gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  • Familietrøbbel

Det jordanske kongehuset har lenge vært ridd av intriger, og kronprinsskiftet har ikke dempet konfliktene. Jordanske aviser skrev at kronprins Hassan ønsket å emigrere i skuffelse over kong Husseins endring av tronfølgen. Nå meldes det at han vil bli, som rådgiver for sin nevø. Abdallah vil trolig velge prins Hamzeh, sønn av dronning Noor, som sin kronprins.

  • Sint opposisjon

Opposisjonen har allerede krevd at at den nye kongen får fortgang i demokratiseringen av Jordan. Dette betyr mer innflytelse til islamistene og til de arabiske nasjonalistene. Abdallah har varslet mer demokratisering.

  • Økonomisk krise

30 prosent av 4,6 millioner jordanere lever under den offisielle fattigdomsgrensen, og arbeidsløsheten er truende. Det jordanske folket krever økonomisk bedring.

  • Vennskapet vestover

Det er stor folkelig motstand mot Jordans nære forhold til Israel og USA. Israels manglende vilje til å gå videre i fredsprosessen med palestinerne og USAs beinharde linje overfor Irak skaper sinte reaksjoner. Men et kjøligere forhold til Israel og USA vil også fryse strømmen av økonomisk bistand fra USA.

  • Vanskelige naboer

Det kreves hårfin balansegang mellom erkefiendene Irak på den ene siden og Saudi-Arabia og Kuwait på den andre. Irak er Jordans viktigste handelspartner, og landet får olje fra Saddam Hussein. Samtidig må forholdtet til de rike oljekongedømmene bedres, slik at Jordan får økonomisk hjelp derfra. Forholdet til Golf-statene har vært kjølig siden 1991.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media