Mutert virus:

Problemer i kø for FHI

Når Folkehelseinstituttet klarer å analysere flere prøver, venter ytterligere utfordringer seinere i prosessen.

NY METODE: Folkehelseinstituttet og Camilla Stoltenberg jobber på spreng med Danmarks løsning. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag opplyste Oslo universitetssykehus (OUS) til Dagbladet at de har kapasitet til å sekvensere 800 prøver per dag, og eventuelt kan oppskalere kapasiteten til å kunne sekvensere over 1000 prøver per dag. Foreløpig ønsker Folkehelseinstituttet at OUS bare sekvenserer 500 prøver per uke.

Tirsdag spurte Dagbladet FHI-direktør Camilla Stoltenberg om hva som var årsaken til dette, og hun forklarte det blant annet med at det seinere i prosessen oppstår ytterligere utfordringer.

- Poenget er at OUS også må være integrert i det logistikksystemet som blant annet gir informasjon videre ut til dem som har bestilt prøvene, og til oss slik at vi kan vurdere betydningen av dem. 500 prøver per uke er et godt mål i første omgang, også kan det godt hende at vi vil gå høyere etter hvert, sa hun til Dagbladet.

Prosessen

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet forklarer til Dagbladet at etter at prøvene har blitt sekvensert av OUS, så må de først fortolkes av Folkehelseinstituttet.

- Når prøvene er sekvensert så skal sekvensdataene fortolkes, man må lete etter kjente og nye endringer i sekvensen – såkalte mutasjoner eller varianter, sier Knudsen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer